Un llibre recupera poemes orals tradicionals de les comarques del nord

El vila-realenc Àlex Torres ha tardat més de deu anys a recuperar més de 800 variants de 126 arguments

Àlex Torres interpreta una de les cançons del seu romancer / À Punt NTC

Recuperar i arreplegar els poemes orals de les comarques del nord. Aquesta és la tasca que durant més de deu anys ha fet el vila-realenc Àlex Torres. Aquesta vesprada Torres ha presentat el resultat del seu treball al Museu de Belles Arts de Castelló. Un llibre de dos volums i més de 800 variants de 126 arguments, anomenat El fil de la memòria: romancer tradicional a les comarques de Castelló.

“Aquesta cançó es diu La gentil porquera. Me la va cantar Felicidad Albert, del poble de la Serratella. Segons conta, la cantava la seua àvia quan ella era molt menuda. L'àvia va morir quan Felicidad tenia set anys i va ser capaç de recordar-la”, explica l'autor.

I com ha passat amb Felicidad, Torres ha arribat fins als primers records de veïns i veïnes de totes les comarques castellonenques, perquè tots aprengueren cançons, romanços, dites... sobretot de menuts.

Es canten des del segle XV

“El romancer viu de les variants, totes l'enriqueixen. A la Plana hi ha alguns temes que es contaminen, que es fusionen. Aquest tema, que ens arriba de tradició catalana, sols s'ha conservat al Maestrat i els Ports”, ens afirma Àlex.

Alguns d’aquests poemes orals es canten des del segle XV i és ara, quan hem començat a perdre’ls, que comencem a oblidar-los. Per això, Torres ha volgut deixar constància del romancer castellonenc que ha arribat fins als nostres dies.

També et pot interessar

stats