Un centre de salut de Castelló de la Plana recepta llibres per a millorar l’estat físic i emocional

A Rafalafena han posat en marxa aquest projecte pioner per a evitar medicalitzar casos que es poden solucionar d’una altra forma

El centre de Rafalafena posa en marxa un projecte de biblioteràpia / À Punt

El centre de salut de Rafalafena, a Castelló de la Plana, ha posat en marxa un projecte pioner a la Comunitat Valenciana sobre biblioteràpia en atenció primària. Les metgesses recepten la lectura de llibres com novel·les o assajos per a millorar el benestar físic i emocional dels seus pacients. 

El projecte està basat en el concepte curatiu de la lectura, que es remunta a l’antic Egipte, on les biblioteques eren considerades cases per a curar l'ànima. Es tracta d'un tractament experimental que s'inicia en la consulta d'atenció primària.

Un pacient conta a la metgessa de família del centre de salut de Rafalafena, Patrícia Campos, que la por a mostrar els seus sentiments li genera una sensació d’ansietat. La metgessa li explica que és una situació relativament freqüent i que no li agradaria medicalitzar-la en tractament farmacològic i li suggereix el projecte de biblioteràpia que estan posant en marxa, consistent a recomanar llibres per a millorar la salut dels pacients en temes com la soledat, l'ansietat, l'envelliment o el dol, entre d'altres.

María José Monedero, metgessa de família del centre de salut de Rafalafena exposa un altre exemple de pacient a qui podria vindre bé aquest programa. Una jove de 28 anys que va a la consulta perquè la seua àvia s’està morint. Abans de receptar-li cap medicament, Monedero prefereix recomanar-li que llegisca Una mort molt dolça, de Simone de Beauvoir, que l’autora francesa va escriure quan es va morir sa mare, i La ridícula idea de no volver a verte, de Rosa Montero, que és “un llibre molt tendre”.

Per la seua banda, Patricia Cantos, també metgessa de família d’aquest centre, afirma que la resposta ha sigut molt positiva perquè els pacients estan molt contents que els oferisquen una alternativa per al seu malestar que no només siga farmacològica.

En aquest projecte també col·labora la biblioteca pública de Rafalafena que ha oferit els primers 91 llibres recomanats. La seua directora, Rosalia Cantero, explica que la biblioteca els ha comprat i publicitat i els ha donat visibilitat a les seues prestatgeries, creant una secció ad hoc per a aquest programa sanitari. 

També et pot interessar

stats