Troben un pati mudèjar amb una font en bon estat de conservació durant uns treballs al barri del Carme de València

La troballa forma part d'una vivenda important ubicada a l’antic barri de la moreria en temps de Jaume I.

Un detall de la font mudèjar trobada al barri del Carme.
Un detall de la font mudèjar trobada al barri del Carme. / Ajuntament de València

La secció d'arqueologia de l'Ajuntament de València ha descobert un pati mudèjar amb una font durant els treballs previs a la construcció de la nova seu de l'Espai Municipal Dones i Igualtat, per a l'atenció a les víctimes de la violència de gènere, al barri del Carme de València. Es tracta d'un pati datat després de la conquesta de València per part del rei Jaume I, que està ubicat al lloc que va ocupar el barri de la moreria en el segle XIII. Actualment s'està excavant un tros del pati amb la font, elements que formarien part d'un edifici major. L'Ajuntament considera que possiblement "són les restes de més entitat fins ara recuperats de la moreria".

L'excavació arqueològica es va iniciar el passat mes de desembre. L'Ajuntament ha detallat que la font "és de planta quadrada de 1 m x 1 m x 40 m, presenta un got central en forma d'estrela de huit puntes i està tota alicatada amb alicers (fragments de llosetes retallades i combinades) formant decoracions geomètriques, i amb una policromia en la qual destaquen els esmalts blau turquesa, blanc i roig". I agrega que la font, possiblement "s'alimentaria, a través de canonades de plom i de ceràmica, de l'aigua de la séquia de Rovella, situada a l'oest, a pocs metres". L'equip de treball era conscient que estaven treballant en el lloc que un dia va ocupar la moreria de la ciutat, però ha sorprés el bon estat de conservació de les restes.

"És evident que la tipologia i la decoració de la font ens indiquen que es tracta d'un habitatge d'una certa importància, i que possiblement va pertànyer a algun musulmà de cert prestigi de la ciutat islàmica de València traslladat a la moreria", explica el consistori.

L'Ajuntament ha defés la voluntat de posar les restes en valor com a part del projecte constructiu. L'Espai Municipal de Dones i Igualtat, que depén de la Regidoria d'Igualtat que dirigeix Lucía Beamud, està dissenyat com a centre d'atenció a les víctimes de la violència de gènere i a la prevenció.

També et pot interessar

stats