El Tren de la Cultura arriba a l'estació de València
Un total de tretze escriptors i escriptores han viatjat en este ferrocarril recordant llibreters, autors i lectors afectats per la dana
Tretze escriptors i escriptores han viatjat dilluns en el Tren de la Cultura amb destinació València, en una ruta en què han recordat els llibreters, autors i lectors afectats per la dana. Carlos del Amor, Paloma Sánchez-Garnica, Sari Arponen, Blue Jeans, Pilar Eyre, Màxim Huerta, Carolina Iglesias, Susanna Isern, Alice Kellen, Rosa Montero, Vanessa Montfort, Ángela Quintas i Javier Sierra han eixit de Madrid este dilluns fins a la capital valenciana.
Es tracta de la tercera edició d’esta activitat, que va nàixer d'un acord entre Renfe i la divisió editorial del Grup Planeta amb la finalitat de promocionar la cultura i acostar-la a les diferents destinacions, i en esta ocasió molts dels escriptors han reflexionat durant el trajecte sobre com poder fer costat a llibreters i escriptors valencians.
L’escriptora Rosa Montero ha proposat una iniciativa que segons ha apuntat, ja s'ha dut a terme en casos d'incendi de comerços: "Es podria fer un compte en eixes llibreries i enviar uns diners en el compte, al mes. Quan ja tens una mica de diners pots demanar-los als llibreters llibres i que te'ls envien per correu. Seria bo fer una llista pública de llibreries i veure si els llibreters estan d'acord, perquè es necessita una organització burocràtica".
Per la seua banda, l'escriptor i exministre de Cultura valencià, Màxim Huerta, un dels viatgers del comboi, ha assenyalat en arribar a l'Estació de Joaquim Sorolla, que la ciutat "mereix tot l'afecte d'un Tren de la Cultura" per "tot el que hem patit, per tot el que han patit les llibreries i per eixe temps de desesperança que hi ha hagut, de porta tancada i d'històries sense contar".
Al seu judici, "este temps en el qual les prestatgeries estaven buides, que no hi havia portes, que tot estava mort, s'ha perdut eixa rutina tan bonica de les llibreries" i ara que "moltes han tornat a alçar la persiana, et conten amb alegria que ja tenim els mobles, que ja estan els llibres ordenats i aleshores comencen a canviar les cares".
L'escriptor ha afirmat que, igual que la pandèmia "no va donar novel·les", la dana i la quantitat de víctimes mortals que va deixar al seu pas deixarà literatura "amb el temps" perquè "els desastres, fins que es converteixen en literatura, ha de passar molt de temps perquè no hi haja eixe dolor instantani ni eixe rancor".
Per la seua banda, Vanessa Montfort ha demanat que no s’"oblide" el que ha passat i ha fet una crida als escriptors que tinguen un "altaveu" amb molts lectors perquè visibilitzen "la tragèdia". Amb això ha coincidit Paloma Sánchez-Garnica, la guanyadora del Premi Planeta 2024, que a més ha destacat la importància de les biblioteques particulars que es van perdre per l'"aigua i el fang". "Una biblioteca és el patrimoni cultural d'un, la vida", ha afegit.
En eixe sentit, l'escriptor Javier Sierra ha assegurat que encara que les vides perdudes en la dana són "irreemplaçables", les biblioteques són tan "personals" com els àlbums de fotos. "Amb este tren se'ls diu, d'alguna manera: 'Estem amb vosaltres, podem ajudar-vos a recuperar les vostres biblioteques'".
Una altra autora valenciana, Alice Kellen, ha explicat que els actes de suport, encara que hagen sigut "xicotets" han sigut una mostra que la cultura és un "espill social" i ha agraït que es pose el focus ací.