“Sorolla. Femení plural”, la presència de la dona en l'obra del pintor valencià

La Fundació Bancaixa, a València, acull una mostra que repassa la presència femenina en la producció del artista.

VÍDEO | “Sorolla. Femení plural”, la presència de la dona en l'obra del pintor valencià

La Fundació Bancaixa, a València, comença la temporada amb “Sorolla. Femení plural”, una mostra que dibuixa la presència femenina en la producció artística del pintor valencià. L’exposició també és un testimoni del paper de la dona en la societat espanyola de tombants del segle XIX i principis del segle XX.

La seua obra recull molts dels estereotips femenins propis del temps: àngels de la llar, dones caigudes, senzilles i treballadores dones del poble, elegants burgeses i “modernes”; però rares vegades són solament “tipus”: són persones individuals, de carn i os, i consegüentment, Sorolla les tracta sempre amb respecte.

La vida de Sorolla va coincidir amb els inicis del moviment feminista a Espanya, que llavors era molt minoritari: les dones espanyoles encara tenien un nivell cultural molt baix, poques accedien a l’educació secundària i la universitat els va estar pràcticament vetada fins al 1910. Quan Sorolla va morir, el 1923, encara faltaven huit anys per al reconeixement del dret al vot de la dona. Quant al dret al vot, no se’ls reconeixeria fins al 1931 (Sorolla no el va conéixer: havia mort el 1923). El pintor, que mai va ser un militant, es va caracteritzar per ser un home d’idees liberals i va mantindre estretes relacions amb la Institución Libre de Enseñanza, promotora de la instrucció femenina i defensora de la igualtat i on va educar les filles.

La mostra s’estructura en cinc blocs: història, mitologia i altres pretextos; dones del poble; treballadores i mares; elegants i modernes; i escenes familiars. Aquest últim bloc s’ha incorporat en la presentació de l’exposició a València en una ampliació de l’obra exposada respecte a la presentació al Museu Sorolla a Madrid en 2020.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg amb la reproducció de les obres acompanyades de textos de les dues comissàries, d’Estrella de Diego i de Guadalupe Gómez Ferrer. A més, dins del programa de mediació cultural, es faran visites guiades i tallers didàctics dirigits als diversos col·lectius de persones amb diversitat funcional, persones en risc d’exclusió i escolars.

L’exposició es podrà visitar a la Fundació Bancaixa de València, fins al 30 de maig.

També et pot interessar

stats