La senyera de fa quasi un segle o els plànols més antics de València: les joies històriques del renovat museu municipal
L’espai reobri després de més d’un any de treballs de restauració i durant els pròxims mesos permetrà als visitants veure, in situ, la restauració d’un quadre
La Reial Senyera de fa quasi cent anys, els plànols més antics que es conserven de la ciutat o la pintura més antiga d’un govern municipal de València. Són algunes de les joies històriques, que han marcat la identitat de la ciutat i que, des d’aquest dijous estan de nou a l’abast dels visitants que recórreguen el Museu Històric Municipal de València. Aquest espai s'ha reobert després d’un profund procés de restauració, en el qual s’han invertit 1,3 milions d’euros.
A través de les quatre sales que té el museu, els visitants podran fer un recorregut per la història de València. En la primera, la màxima protagonista és la Reial Senyera del 1928, una rèplica de la del 1545. Els visitants, a més, podran veure un audiovisual que sintetitza l'essència de la ciutat, el veïnat, les tradicions i els costums, com detallen des del consistori.
En la següent sala, la segona, entre altres fons del Museu Històric Municipal, es poden veure els plànols d'Antonio Mancelli i Tomàs Vicente Tosca, que són “les representacions planimètriques més antigues de la ciutat de València”, com puntualitzen fonts municipals. A més, també hi ha una selecció de gravats històrics i una pantalla interactiva que permet comparar els dos plànols, veure'ls detalladament i obtindre'n informació.
Pel que fa a la tercera sala, la que està presidida per pintures murals del valencià Ramón Stolz, també es poden veure els retrats dels reis, l'escena de Francesc de Vinatea i el cavaller del Centenar de la ploma, així com diversos pergamins de diferents reis de la Casa d'Aragó.
Per últim, en la quarta sala, que s’ubica en l'antiga església de Santa Rosa de Lima i que ha mantingut l'aspecte original, s'ha tancat la galeria amb una balustrada construïda per Javier Goerlich quan, el 1935, va dividir l'església en dues plantes. En aquest quart espai, s’ha ubicat el llenç La Immaculada i els Jurats de València, de Jeroni Jacint Espinosa, "una obra de grans dimensions en la qual es pot veure la més antiga representació del govern local", segons destaquen des de l'Ajuntament.
A més, en el cas d’aquest quadre, els visitants que acudisquen al museu durant els pròxims mesos podran veure com els restauradors recuperen aquesta obra de Jeroni Jacint Espinosa, ja que faran tot aquest procés al Museu Històric Municipal.
En definitiva, aquest espai museístic municipal acull “un conjunt d'elements de valor històric i patrimonial entre els quals hi ha símbols referents de la història de la ciutat, com la Reial Senyera, que permeten conéixer i entendre els orígens i l'evolució de València”, com afirmava l’alcaldessa de València, María José Catalá, en l’acte d’inauguració aquest dimecres.
Visita debades
L'accés a aquest espai museogràfic és debades. El Museu Històric està a l'edifici de l’ajuntament, per això obrirà només de 9 a 14 hores, els dies laborables. Coincidint amb la inauguració de la rehabilitació, aquest espai ha organitzat visites guiades gratuïtes en dos horaris (a les 11 hores i a les 12:30 hores) fins a final d’any.
Les obres de rehabilitació, que s’han allargat més d’un any, han permés ampliar la superfície del museu que repassa la història de la ciutat i posar en valor els fons que conserva, catalogats com a béns d’interés cultural, com recordava Catalá durant la visita a aquest espai.