S’esgoten les societats musicals per a les cercaviles en contractar les falles més de 18.000 músics

La Federació veu aquestes festes com un baló d’oxigen perquè aquestes entitats arrosseguen més de 55 milions en pèrdues per la pandèmia i tenen en els contractes un terç dels ingressos

Una banda de músics en una cercavila de Falles, en una imatge d'arxiu
Una banda de músics en una cercavila de Falles, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
18 de març 2022 - 13:02

Aquestes Falles, les més primeres després de la pandèmia, han suposat un baló d’oxigen per a les societats musicals del territori valencià fins al punt que s'ha contractat totes les entitats per a amenitzar les cercaviles. La presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González, ha assenyalat que s’ha contractat més de 18.000 músics de la Comunitat Valenciana després que s’esgotaren de bon començament a la província de València, on més falles hi ha, les comissions han hagut de recórrer a músics de Castelló i Alacant.

Aquesta elevada demanda ha suposat un bon matafaf econòmic per a societats musicals valencianes, que venen de dos anys d'inactivitat i 55 milions d'euros de pèrdues, com recordava la presidenta d’aquesta entitat que agrupa 550 societats musicals i uns 43.000 músics.

"Les Falles han suposat una bombona d'oxigen, una injecció econòmica, però sobretot una injecció moral" per als músics valencians, admetia Daniela González. La responsable de la Federació de Societats Musicals recorda que el 2020 va ser un any "horrorós", no només per les pèrdues econòmiques, 25 milions d'euros en contractacions directes que no es van fer i 20 milions el 2021, sinó també d’alumnat que va deixar de seguir les classes de música.

González ha admés que la celebració extraordinària de les Falles a setembre va posar a prova tot el col·lectiu que intervé en les festes, també els músics, que van participar en els actes més importants, però amb un protocol de seguretat que els obligava a mesures com la distància de seguretat, ara eliminada.

"Les contractacions directes són rellevants perquè les escoles de música són deficitàries per si mateixes", explica González, ja que un terç dels ingressos procedeix de les subvencions, un altre terç de les quotes que paguen els alumnes i la resta l'assumeix la banda amb els concerts i les cercaviles que contracten entitats públiques i festives.

Les Falles, segons indica, estan suposant una injecció moral per al sector, perquè després arribarà el torn de la Magdalena a Castelló, els Moros i Cristians d'Alcoi i les Fogueres de Sant Joan, i ja han començat a rebre peticions dels municipis per a les festes locals.

També et pot interessar

stats