Rovira, sobre els nous criteris lingüístics: “Volem valencianitzar el valencià i adaptar-lo a les formes que usen els valencians”

L’AVL emetrà una anàlisi dels canvis quan reba oficialment les normes que la Generalitat vol introduir en el seu llibre d’estil

Responsables de l'AVL, a l'esquerre, i de la Conselleria d'Educació, a la dreta, en la reunió que han tingut aquest dilluns
Responsables de l'AVL, a l'esquerra i de la Conselleria d'Educació, a la dreta, en la reunió que han tingut aquest dilluns / À Punt NTC

“Valencianitzar el valencià”. És l’objectiu que el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha traslladat a la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, en la reunió que han mantingut les dues entitats per a abordar el canvi de certs criteris lingüístics que la Generalitat vol implantar en les comunicacions amb la ciutadania.

La institució que marca les normes del valencià emetrà un informe una vegada conega els criteris concrets que la Generalitat vol adoptar en les seues comunicacions, que implicarien incloure el pronom lo o les formes este i esta per als demostratius.

“Hi havia uns criteris que el Botànic va decidir canviar. Ara volem posar-nos en una situació, diguem-ne, centrada, amb l’objectiu de valencianitzar el valencià i adaptar-lo a les formes que usen els valencians”, exposa el conseller d’Educació per a justificar l’adopció de nous criteris lingüístics. “S’havia catalanitzat”, afegeix Rovira en referència al gir lingüístic que vol implantar el govern de PP i Vox.

Aquestes noves normes, que contemplen per exemple l’ús del sufix –iste en paraules com ara taxiste o periodiste o el verb agarrar en lloc d’agafar, no derogaran l’estil adoptat pel Botànic, sinó que en seran complementàries.

La presidenta de l’AVL assenyala que quan l'Acadèmia reba oficialment els criteris que vol implantar la Generalitat, “es farà una anàlisi que es remetrà a Conselleria, amb propostes de millora, i la Conselleria decidirà si les accepta o no”. 

També et pot interessar

stats