'A room of my own' i 'Kenya', millors llargmetratges del XIV Humans Fest

Hàbitat i The way I welcome you han guanyat els guardons a les millors produccions valencianes 

Majo Siscar, directora del Humans Fest, amb les actrius Taki Mumladze i Mariam Khundadze d''A room of my own'
Majo Siscar, directora del Humans Fest, amb les actrius Taki Mumladze i Mariam Khundadze del film 'A room of my own' / Humans Fest

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, ha tancat la XIV edició amb una gala de clausura en la qual la guionista i actriu principal Taki Mumladze ha recollit el premi al millor llargmetratge de ficció de la secció oficial d'enguany per A room of my own

L'acte de lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest dissabte a la nit al MuVIM, on s'han reunit prop de 200 persones de l'àmbit cultural i social. De les sis pel·lícules premiades pels jurats, quatre estan dirigides per dones.

A room of my own, dirigida pel georgià Ioseb Soso Bliadze, narra la història de Tina, una dona que ha perdut el rumb. La protagonista lloga una habitació a Megi, gràcies a la qual descobreix què se sent en ser lliure i capaç de prendre les seues pròpies decisions. Filmada durant la pandèmia, aquest llargmetratge evoca l'"habitació pròpia" de Virgínia Woolf i reflecteix el procés d'emancipació interior d'una jove supervivent de violència de gènere repudiada per una societat masclista i conservadora.

Per part seua, el documental Kenya, de la directora mexicana Gisela Delgadillo, és el retrat d'una treballadora sexual trans que viu a la ciutat de Mèxic i presencia com una amiga és assassinada per un client. A partir d'ací, inicia una lluita per la justícia que implica defensar el seu dret a ser i el de les companyes, com també enfrontar-se a les pors pròpies. 

Ambdós films han sigut estrenes estatals en el marc del Humans Fest. De fet, enguany el festival ha comptat amb onze llargmetratges en la secció oficial, dels quals set s'han projectat per primera vegada a Espanya.

'Cosas de niños' i 'Hondarrak', els millors curtmetratges

El premi a millor curtmetratge de ficció ha recaigut en Cosas de niños, dirigit per Bernabé Rico, que mostra les reaccions en una escola de primària quan un xiquet acudeix a la festa de disfresses per Nadal vestit de Wonder Woman. A més, han decidit concedir un esment especial en aquesta categoria competitiva a Over Mij d'Ali Asgari. 

Hondarrak, de Paula Iglesias, ha sigut el millor curtmetratge documental. Un treball que parla sobre la deterioració del sistema de cures mitjançant les històries de dues dones.

'Hàbitat' i 'The way I welcome you', les millors produccions valencianes 

La secció oficial del Humans Fest inclou dos premis per a creacions valencianes. Així, el premi a millor curtmetratge valencià s'ha atorgat a Hàbitat, d'Elena Escura, "per la seua originalitat i emotivitat a l'hora de tractar un tema que ha perdut l'atenció, però que continua sent una realitat en el dia a dia de moltes persones: els desnonaments".

El premi EDAV a millor guió de curtmetratge valencià ha sigut per a The way I welcome you, d'Amparo Fortuny, pel seu "guió en què es complementen amb habilitat el registre documental i testimonial amb el de ficció" i per posar en relleu "la conflictivitat del dret/deure d'acolliment a les persones refugiades polítiques i/o econòmiques".

1 minut, 1 dret

Aquest festival té una secció històrica dins de la competició oficial: 1 minut, 1 dret, l'objectiu del qual és promoure el cinema com una eina de defensa dels drets humans entre l'alumnat valencià. 

Enguany ha sigut possible gràcies a la participació d'estudiants de Comenius Centre Educatiu, l'IES Puçol de Puçol, el CEIP Angelina Carnicer de València, el Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat de València, el Màster en Animació de la Universitat Politècnica de València i La Nau Gran de la Universitat de València. Elegit mitjançant votació del públic, el treball guanyador ha sigut Un dia. Ni más, ni menos, realitzat per estudiants del CEIP Angelina Carnicer de València.

També et pot interessar

stats