La riquesa del patrimoni històric valencià, de nord a sud
La Unesco celebra cada 18 d'abril el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics
Hui, 18 d'abril, és el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics: una iniciativa aprovada per la Unesco per a donar a conéixer la riquesa del patrimoni històric. Hui els volem acostar alguns d'quests llocs i monuments d'interés del nostre territori. I la Comunitat Valenciana té un ampli mostrari.
Un exemple el trobem en plena natura i té 30.000 anys d'antiguitat. Al barranc de la Valltorta, prop de Tírig, trobem un dels millors exemples d'art prehistòric de la Comunitat Valenciana. Aquest abric en plena natura ens permet contemplar escenes de caça, arquers i animals. Patrimoni de la humanitat declarat per la Unesco, l'art rupestre de la Valltorta ens acosta a l'origen de la humanitat. Només ací, en aquest barranc de l'Alt Maestrat, es coneixen 21 abrics d'art prehistòric.
Molt prop trobem el Museu de la Valltorta. Des de la creació, el 1994, pretén conservar, estudiar i divulgar l'art rupestre. A Albocàsser, Borriol, Catí, Vilafamés, la Vall d'Uixó i Morella, entre altres, també podem trobar pintures rupestres.
D'altra banda, a Alacant, la Fundació MARQ celebra una jornada de portes obertes en quatre punts de gran interés històric: la Torre d'Almudaina, construïda la primera meitat el segle XIII; la Cava Gran d'Agres, on s'elaborava gel i que s'ha convertit en tot un símbol del parc natural de la serra de Mariola. I dos jaciments: Lucentum, un poblat ibèric del segle quart abans de Crist que posteriorment van ocupar els romans i que s'ubica al Tossal de Manises, al barri de l'Albufereta d'Alacant.
Entrar ací serà debades tot el dia, com també al jaciment de l'Illeta dels Banyets, al Campello. Les excavacions han demostrat que a l'Illeta es van establir moltes cultures des de l'edat del bronze.