Resolt el conflicte pel mural de Renau: Cultura proposa tres llocs per a exposar-lo

L’edifici Mesquita de València, el Palau de Congressos de Peníscola i el de Castelló de la Plana són les tres alternatives que ofereix la Generalitat

Part superior del mural de 32 metres quadrats que va dissenyar Renau i que ara podrà exposar-se a València, Peníscola o Castelló
Part superior del mural de 32 metres quadrats que va dissenyar Renau i que ara podrà exposar-se a València, Peníscola o Castelló de la Plana / À Punt NTC

El mural que va dissenyar el pintor valencià Josep Renau i que va acabar l’artista Javier Parra fa uns mesos ja té un espai. Concretament, més d'un. La Conselleria de Cultura ha oferit tres alternatives a Parra perquè es puga exposar aquest gran mural que va idear Renau per encàrrec de la República Democràtica Alemanya, però que mai es arribar a materialitzar fins que Parra va assumir, amb el vistiplau de la Fundació Renau, el repte de pintar i acoblar les parts de l’obra.

L’oferiment de la Conselleria de Cultura posa fi a l'estira-i-amolla, tens en alguns episodis i airejat en les xarxes socials, que ha mantingut Javier Parra, qui també és dirigent del Partit Comunista a la Comunitat Valenciana, amb els responsables de la Conselleria de Cultura. L’ultimàtum que Parra va llançar la setmana passada, en què instava la Generalitat a decidir el lloc on s’exposaria el mural abans del 12 d’octubre ha tingut efecte.

Cultura ha arreplegat el guant i li ha proposat, segons ha reconegut l’artista, tres alternatives per a exposar-lo. Cal recordar que Parra va amenaçar d'emportar-se el mural fora del territori on, segons assegurava l’artista, hi havia unes altres institucions predisposades a acollir-lo.

Un d’ells és l'edifici Mesquita de València, seu de la secretaria autonòmica de Cultura. El segon és l'Auditori i Palau de Congressos de Peníscola, mentre que la tercera proposta és el Palau de Congressos de Castelló. Les grans dimensions de l'obra, de 32 metres quadrats, en dificulten l'exposició.

Objecte de l'obra, complit

Quina de les tres serà la ubicació escollida és el que encara queda per determinar. Javier Parra, en declaracions d’aquest dimarts a À Punt, afirmava que estudiarà les tres ubicacions proposades i s’escollirà aquella on el públic puga “entrar fàcilment i lliurement” a contemplar el mural El futur treballador del comunisme, atés que aquest és el propòsit de l’obra, que estiga a l’abast de la ciutadania.

En aquest sentit, el dirigent comunista tampoc tancava la porta al fet que, si hi ha la possibilitat, l’obra es puga mostrar en aquests tres espais i exposar-se de manera temporal en alguna d’aquestes ubicacions. “Així el podria veure gent de tot el País Valencià, fins i tot en altres llocs en un futur”, apuntava Javier Parra. 

També et pot interessar

stats