Quatre castellonencs viuen en exclusiva el toc manual de les campanes del Fadrí de Castelló

El campaner de Castelló de la Plana és l'únic funcionari públic amb aquesta labor de tot l'Estat 

L'Associació de Campaners de l'Horta ajuda a fer sonar les campanes del Fadrí de Castelló de la Plana / À Punt NTC

Quatre afortunats han guanyat un sorteig de l’Ajuntament de Castelló per a poder gaudir en exclusiva, en directe i de ben prop, del toc manual de campanes del Fadrí a Castelló de la Plana. Una tradició que és bé d'interés cultural, i des de fa uns dies, patrimoni immaterial de la humanitat.

Als afortunats no els ha molestat la pluja d’aquest dijous. Amb molta il·lusió, s'han acostat a conéixer la tradició en primera fila. “Vinc a veure el patrimoni que tenim a la nostra ciutat i, a més, un dia que es pot pujar fins ací”, ha explicat Gabriel Blasco, un dels guanyadors. 

Fabio Giménez, el campaner del Fadrí i l'únic funcionari públic amb aquesta labor de tot l'Estat, els ha rebut per a mostrar-los el seu ofici. Amb l'ajuda de l’Associació de Campaners de l'Horta, vol ensenyar el seu art perquè com ell mateix ha explicat: “Es necessita gent nova. De Castelló només som tres persones”, ha argumentat.

En l'actualitat es fan més de 30 tipus de tocs de campana diferents i s’utilitzen sistemes diversos per a fer-les sonar. Un mètode de comunicació que ha perdurat al llarg dels segles, per a protegir i alegrar la ciutadania de Castelló de la Plana. Aquest dijous, han fet repics i voltejos la Cristina, Joaquima, Vicent i Jaume, campanes amb nom propi del campanar. Però segons Pablo Solsona, ajudant de campaner del Fadrí, “per a tots, Maria és la més volguda i la que millor sona” ha reconegut. I és que aquesta última és la veterana, de 1789. 

Els pròxims afortunats, sis seleccionats més per sorteig, tornaran a gaudir en primera fila d'aquest espectacle, patrimoni immaterial de la humanitat, el dia 24 de desembre.

També et pot interessar

stats