El projecte educatiu L’escola canta arriba enguany a més de 7.200 escolars
Es tracta d'un recurs d’innovació centrat en els valors de treball en equip i en el desenvolupament de competències en matèria plurilingüe a través de la música.
L'escola canta és un recurs d' innovació educativa centrat en els valors de treball en equip i en el desenvolupament de competències en matèria plurilingüe a través de la música, que va començar a Castelló fa tres cursos. El projecte compta aquest curs, que arriba a la seua tercera edició, amb la participació de més de 7.200 alumnes de primària de 14 comarques del territori valencià, amb la implicació de 132 escoles de 49 municipis.
Els objectius del projecte són donar a conéixer la tradició musical valenciana, millorar la competència lingüística del valencià i fomentar una sensibilitat positiva i una convivència entre diferents cultures mitjançant la formació de corals. El projecte compta amb la implicació del professorat de música dels centres educatius, els ajuntaments i les bandes de música de cada municipi.
A més, com a cloenda del programa, es farà un concert conjunt dels centres de cada comarca i que a la capital de la Plana està programat per a finals de maig. En l' acte, els cors de cada centre, la Banda Municipal de Música i el grup de teatre del CEIP Lluís Revest presentaran davant del públic el treball de tot el curs.
Aquest projecte es va crear fa tres cursos a la ciutat de Castelló i continua augmentant progressivament la participació. Hi ha més de 3.000 escolars més i estén la seua implantació en un 83 % en sumar al projecte 60 escoles més. El curs passat s' hi van sumar poblacions de les comarques de Castelló i d' Alacant i aquest curs se n' han sumat més d' aquestes zones del territori i, per primera vegada, hi participen escoles de poblacions de les comarques de València.
Una cantata per a mobilitzar contra l' emergència climàtica
Aquest curs es proposa la interpretació d' una cantata en valencià, la partitura de la qual ha estat creada per a l' ocasió pel compositor Pablo Anglés i la lletra pel director del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) específic Artísticoexpressiu d' Educació de la Generalitat, Ximo Montañés.
La cantata es titula El cor de la terra i combina música, cant i dramatització. La temàtica girarà al voltant de l' emergència climàtica que pateix el nostre planeta. Les parts dramatitzades inclouen diàlegs breus i carregats d' humor, però que inciten a la reflexió i a la reacció individual i col·lectiva per a capgirar la situació.
Les lletres de les cançons tenen una gran qualitat poètica i denuncien la situació climàtica que pateix el nostre planeta, sense deixar de projectar, alhora, un missatge optimista de capgirament de la situació si l'ésser humà pren consciència de la realitat i és capaç de modificar hàbits i actituds.
La cantata inclou sis cançons d' estils musicals diferents (vals, pop-rock, ska, soul) que s' han de treballar a escola, assajar-les posteriorment amb la banda de cada població i, finalment, interpretar-les en un concert col·lectiu i obert a cada municipi. Els centres participants rebran la partitura de l' obra en versió cant i acompanyament de piano. També hi haurà una versió de l' obra per a banda, amb les partitures per a les diferents famílies d' instruments.
El primer dels 14 concerts comarcals de la cantata es farà a la ciutat de Castelló el 24 de maig de 2020, una data en què els cors de 35 escoles de la capital de la Plana, la Banda Municipal de Música i el grup de teatre del CEIP Lluís Revest presentaran davant el públic el treball de tot el curs.
L'escola canta, en xifres de participació
A Castelló, aquesta innovadora proposta es portarà a terme en 87 escoles de 34 municipis. En 15 d’aquestes poblacions, L’escola canta repeteix. Són Albocàsser, l’Alcora, Benassal, Benicarló, Castelló, Catí, Culla, la Llosa, la Salzadella, Sant Joan de Moró, Tirig, la Torre d’en Besora, la Vall d’Uixó, Vilar de Canes i Xert. Les altres 19 localitats que se sumen al projecte són Alcossebre, Almassora, Alfondeguilla, Artana, Atzeneta del Maestrat, Borriana, Costur, Figueroles, Llucena, Onda, Orpesa, Peníscola, la Serra d’en Galceran, Sant Mateu, les Useres, Vilafamés, Vinaròs, Vistabella del Maestrat i Xilxes.
En total, es mobilitzaran més de 4.600 xiquets i xiquetes de cinqué i sisé de primària a les comarques de Castelló.
A les comarques d’Alacant, 'L'escola canta' es desplegarà per 21 escoles de 4 municipis. D'aquests repeteix Alcoi, ja que Beniarbeig, Elx i Novelda se sumen al projecte per primera vegada. La participació creix un 50 % perquè es passa dels 700 als més de 1.000 alumnes, així com un 62 % en implantació per la incorporació de 8 escoles més.
La iniciativa debuta a les comarques de València amb 24 escoles d’11 municipis i més de 1.500 alumnes participants. El projecte s’estrena amb la implantació a Ador, Canet d’en Berenguer, l’Eliana, Gàtova, Gilet, Mislata, Palma de Gandia, Paterna, Picassent, Sagunt i Olocau.