El productor Juan Andreu, premi d’honor de l’audiovisual valencià

Especialitzat en rodatges submarins, alguns de Rodríguez de la Fuente, també va estar darrere d'icòniques sèries valencianes, com Benifotrem, la primera de RTVV

El productor Juan Andreu rebrà el guardó honorífic dissabte
El productor Juan Andreu rebrà el guardó honorífic dissabte / À Punt NTC

Fill i pare de professionals de la cinematografia, especialitzat en els rodatges de submarinisme, i productor d'icòniques sèries, com Benifotrem, la primera de producció pròpia que va emetre l’antiga Canal 9, Juan Andreu Espí (València, 1940) rebrà dissabte el premi d’honor de l’Audiovisual valencià. El rebrà en la gala dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià, en reconeixement de tota una vida entregada a la gran pantalla.

Juan Andreu va créixer entre objectius. Son pare va ser Juan Andreu Moragas, que va firmar el 1933 El faba de Ramonet, la primera pel·lícula sonora en valencià. De fet, als 12 anys ja es va posar darrere d’una càmera: havia d’ajudar son pare en una escena en què entrava un tren a una fàbrica. Seguint les directrius de Juan Andreu Moragas, l’homenatjat va rodar la seua primera panoràmica.

En l’etapa de maduresa professional, Andreu es va especialitzar en les gravacions d’audiovisuals davall l’aigua i va arribar, fins i tot, a col·laborar amb Félix Rodríguez de la Fuente. Seua és la sèrie España submarina, que va emetre RTVE, a través del NO-DO.

A més, Andreu es va treballar una àmplia trajectòria en el rodatge d’anuncis, des dels Estudis Andro, que dirigia i que estan darrere de més de 6.000 anuncis. Però a més de l’audiovisual submarí, Juan Andreu també va impulsar la realització de pel·lícules i sèries, amb creacions com Con el culo al aire, La camisa de la serpiente o l’exitosa sèrie Benifotrem, que va ser la primera de producció pròpia d’RTVV i es va emetre el 1995, amb actors com ara Rosana Pastor, Álvaro Báguena o Amàlia Garrigós, que actuaven sota les directrius del cineasta Toni Canet.

Juan Andreu amb els nominats als Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià
Juan Andreu amb els nominats als Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià / IVC

Pare de professionals de la cinematografia

I és evident que, en una casa en què han viscut envoltats en càmeres, Juan Andreu segueix vinculat a la cinematografia des de la perspectiva que dona ser pare de realitzador.

El seu fill, Juan Andreu, també es dedica a la cinematografia i la seua filla, Eva Andreu, ha assumit la direcció dels estudis de gravació de la família, on el net d’Andreu està absorbint el bagatge cinematogràfic que han construït les tres generacions de la família.

Juan Andreu, ja retirat de l’àmbit professional, ha escrit les seues memòries en un llibre i protagonitza un documental on conta la seua experiència vinculada a l’àmbit audiovisual. 

També et pot interessar

stats