‘El fava de Ramonet’, la primera pel·lícula rodada en valencià, fa noranta anys

La Filmoteca obri aquest dimarts el primer cicle retrospectiu de cine rodat en la nostra llengua

Fotograma d''El fava de Ramonet' / À Punt NTC

El 1933 es va rodar la primera pel·lícula en valencià, El fava de Ramonet, que va ser l'adaptació d'una revista musical. L'autor i guionista era Lluís Martí, l'oncle del cineasta Luis García Berlanga, que va rodar aquest film en dues setmanes a València. La Filmoteca obri aquest dimarts el primer cicle retrospectiu de cine rodat en llengua pròpia. 

L'any 33, mentre Hollywood balla al ritme de Fred Astaire i Ginger Rogers, a València es roda El fava de Ramonet, de l'escriptor teatral Lluís Martí. Amb la direcció de Joan Andreu, coneixedor del llenguatge fílmic, s'aventuren en un rodatge de dues setmanes pel centre de la capital del Túria. Julio Espí, reconegut actor de teatre, interpreta el fava de Ramonet, un personatge de sainet que, amb to groller i popular, articula un metratge de 39 minuts. 

Marta García Carrión, professora d'Història Contemporània de la Universitat de València, explica que “es va rodar en un moment molt complicat per a fer cinema a Espanya, ja que, quan es va consolidar el cinema parlat, va haver-hi uns anys en els quals a penes es rodaven pel·lícules”.

El primer film sonor en valencià ompli les tres sales de cine a la capital. També s'estrena a Castelló i Alacant amb èxit comercial. Una fórmula sense solució de continuïtat. “És una pel·lícula important per aquesta aposta per la llengua valenciana. Fer un cinema en valencià demostra que era possible fer un cinema en valencià i demostra que hi havia un públic que volia i podia acceptar un cinema en valencià”, relata Marta García Carrión. Caldria esperar 46 anys per a sentir valencià amb El virgo de Visanteta.

També et pot interessar

stats