Concha Piquer, protagonista de ‘From Far Seville’, un dels primers films sonors de la història

Es compleixen cent anys de la gravació de la que és fins ara una de les primeres pel·lícules sonoritzades

Concha Piquer en 'From far Seville'

La història del cinema té una fita clau i una protagonista: Concha Piquer. El 1923 una cantant valenciana de 17 anys grava a Nova York un dels primers films sonors de l'inventor i director Lee de Forest. El curtmetratge musical From far Seville s'avança quatre anys a la que es considerava la primera pel·lícula sonora: El cantor de jazz.  Ara es compleixen cent anys de la gravació de la que és fins ara la primera pel·lícula sonoritzada.

Els anys vint al cinema van ser una carrera contínua per a sincronitzar imatge i veu per deixar enrere les limitacions d'unes gravacions sense so. Durant aquests anys, Lee de Forest, inventor amb 300 patents, trau al mercat el fonofilm i amb l'invent a la mà grava 18 films experimentals a Nova York el 1923. Artistes de vodevil, actors i ballarins, i també una cantant de 17 anys que a Broadway es convertirà en estrela, la nostra Concha Piquer.

Dins de la cinta, trobem la cèlebre valenciana cantant una cobla, una jota i un fado. Marta García Carrión, professora d'Història Contemporània de la Universitat de València afirma que aquesta “es considera la primera pel·lícula de què tenim constància sonora en espanyol i en portugués, una de les primeres pel·lícules sonoritzades amb aquest sistema que ja incorpora el so en la banda sonora”.

El sistema inventat es va exportar fins i tot a Espanya, però una tècnica més depurada va aconseguir sincronitzar el 1927 El cantor de Jazz als Estats Units. “Dir que El cantor de jazz és la primera pel·lícula sonora ja no està acceptat en general pels historiadors del cinema” explica García Carrión, que apunta que el film “es considera una fita perquè va ser la pel·lícula a partir de la qual el sistema sonor es va començar a generalitzar”.

En la pàgina oficial de mèrits cinematogràfics, figura com a primera pel·lícula sonora. Però From far Seville, la gravació de De Forest s'avança quatre anys. Una còpia donada a la Biblioteca del Congrés a Washington dona testimoni de la data d'aquest document audiovisual interpretat per la valenciana Concha Piquer.

També et pot interessar

stats