La Filmoteca presenta el primer cicle de cinema rodat en valencià

L’acte d’obertura serà aquest dimarts a les 18 hores amb la projecció de la primera pel·lícula filmada en la nostra llengua: ‘El fava de Ramonet’

Cartell del cicle de cinema en valencià
Cartell del cicle de cinema en valencià / Filmoteca

La Filmoteca presenta “Cinema en valencià 1933-2023”, el primer cicle de cinema rodat en la nostra llengua. Farà un recorregut pels noranta anys d’història del cinema en valencià i s’estendrà fins al 25 d’abril del 2024. L’acte d’obertura, amb entrada lliure i gratuïta, tindrà lloc a les 18 hores d’aquest dimarts 25 d’abril a la Filmoteca de València amb la projecció de la primera pel·lícula del cicle: El fava de Ramonet.

Començarà amb la intervenció de Marta García Carrión, professora de la Universitat de València i autora del llibre La regió en la pantalla. El cinema i la identitat dels valencians, així com de l’historiador cinematogràfic i expert de l’arxiu de la Filmoteca valenciana, Juan Ignacio Lahoz. En acabar la projecció, els experts entaularan un col·loqui amb el públic, en el qual també participarà Francesc Felipe, director adjunt d’Audiovisual i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura. A més, en la presentació també acudirà la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

Per ara, s’han desvelat alguns dels títols que podrem veure en el cicle, com Un negre amb un saxo, de Francesc Bellmunt, La innocència, de Lucía Alemany, i La mort de Guillem, de Carlos Marqués-Marcet, però la Filmoteca anirà desvelant-ne més al llarg de l’any. El títol amb què comencen el cicle, El fava de Ramonet, és un migmetratge de 39 minuts dirigit per Joan Andreu Moragas, fruit de l’adaptació al cine de l’obra teatral homònima, escrita per Lluís Martí Alegre i Ismael Serneguet, dos dramaturgs especialitzats en sainets curts en valencià.

Amb un pressupost d’11.000 pessetes, El fava de Ramonet es va estrenar el 9 de novembre del 1933, a València, simultàniament en tres locals: el Coliseum, el Lírico i el Royal.

Pròximes projeccions del cicle

El dimarts 9 de maig, a les 20 hores, la Filmoteca projectarà una primera selecció de curtmetratges i documentals del cinema independent valencià, conformada per Sega cega, de Josep Gandia Casimiro; Carles Salvador. Elogi d’un xiprer, d’Alfred Ramos i Joan Vergara; i D’una matinada, de María Montes. La sessió la presentaran al públic de la Sala Berlanga els cineastes Alfred Ramos i María Montes. Aquest programa de curts es podrà tornar a veure dijous 11 de maig, a les 18 hores.

A més, per al mes de juny hi ha prevista la projecció d’un segon programa de curtmetratges i documentals de cinema independent valencià, conformada per El misteri dels cines desapareguts, d’Antonio Llorens i Pedro Uris; Estiuejant a la ciutat, de Joan Vergara, i Terres d’arròs, d’Alfred Ramos i Joan Vergara.

També et pot interessar

stats