Les processons del Diumenge de Pasqua tanquen la Setmana Santa més devocional

Des d'Alacant fins als Poblats Marítims de València, passant per Castelló, Alcoi, Torrent, Alzira o Sagunt, nombrosos municipis celebren l’Encontre de Jesucrist amb la Mare de Déu

Processó de l'Encontre a la ciutat d'Alacant / À Punt NTC

Després del Dissabte Sant, una jornada sense processons destinada al descans i la reflexió dels devots, els actes religiosos i devocionals tornen als carrers dels pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana.

Aquesta matinada, els Poblats Marítims de la ciutat de València han anunciat el Diumenge de Resurrecció, que celebra el retorn del Messies, amb focs artificials i un ritual peculiar. El veïnat ha trencat la vigília amb el llançament de les cassoles, en què deixen caure al carrer la vaixella de ceràmica i aigua des dels balcons.

A Alcoi, una gran afluència de veïns i veïnes han matinat per a recollir els xiulitets en forma de cànter que reparteix l'Ajuntament. Al ritme del so que fan, que emula el cant dels ocells, les figures de la Mare de Déu i de Jesucrist s'han encontrat a la plaça de Ramón y Cajal de la ciutat.

El municipi de Sagunt també ha acomiadat les festes amb una vigília pasqual i una missa de Resurrecció a les 23:30 h del Dissabte Sant. És a partir d’aquest diumenge que el Port de Sagunt agafa el relleu amb la celebració de l’Encontre –el moment en què la figura de la mare es troba amb la del seu fill ressuscitat– i una processó conjunta fins a la parròquia de la Mare de Déu del Carme.

Per tota la Comunitat Valenciana, la decoració fosca se substitueix per la lluminositat del blanc, en una representació de la renovació. A diferència de la processó del Divendres Sant, on el públic vestia en tons obscurs i en silenci en senyal de dol, en aquest esdeveniment la gent porta vestimenta acolorida i flors mentre aplaudeixen al pas de les confraries.  

Castelló de la Plana i Torrent són alguns dels municipis més matiners, amb la celebració de l’Encontre Gloriós de Jesús i la Mare de Déu de la Resurrecció a les 9:00 hores. A Torrent, finalitzada la trobada, les figures desfilen pel carrer de l'Església fins a la parròquia de l'Assumpció, on se celebra l'eucaristia.

Castelló de la Plana celebra l'Encontre en la plaça Major de l'Ajuntament
Castelló de la Plana celebra l'Encontre en la plaça Major de l'Ajuntament / Teresa Violeta
L'eixida de la imatge de Jesucrist, en l'Encontre de Torrent
L'eixida de la imatge de Jesucrist, en l'Encontre de Torrent

En el cas d’Alacant, l’Encontre entre la imatge de la Mare de Déu de l’Alegria i la de Jesús celebra el primer any com a festa d’interés turístic nacional. A partir de les 11:30 hores, els confrares porten al muscle les dues figures des de les seus respectives: la Mare de Déu des de la basílica de Santa Maria i el fill ressuscitat des de la Cocatedral de Sant Nicolau. A més, els acompanyen diverses parelles de ballarins, al ritme de la dolçaina i el tabal. També hi participen la bellesa del foc adulta i la infantil, vestides de nòvies alacantines, i seguides de 70 comissions de fogueres amb banderoles.

Processó de l'Encontre a la ciutat d'Alacant
Processó de l'Encontre a la ciutat d'Alacant / Laura López

Un dels encontres més visualment cridaners és el d’Alzira, on els grups de confrares que participen en la processó preparen els ornaments de les figures.

I a Alfarrasí, a la Vall d'Albaida, viuen també aquest diumenge una fita històrica en celebrar l’Angelet de la Corda amb un xiquet com a intèrpret de l’àngel per primera vegada en els més de 100 anys d’història d’aquesta tradició.

També et pot interessar

stats