70.000 persones participen en l'emblemàtica processó de les Palmes d'Elx

Il·licitans i il·licitanes han omplit els carrers de la ciutat de palmes blanques durant aquesta festa declarada d'interés turístic internacional

Processó de les Palmes d'Elx d'aquest diumenge / À Punt NTC

Vora 70.000 persones, entre confrares i societat civil, han participat aquest matí en el Diumenge de Rams d'Elx, una festivitat que se celebra amb fervor en la capital del Baix Vinalopó amb la processó de les Palmes, una tradició que es remunta a l'any 1371.

La festa, declarada d'interés turístic internacional el 1997, ha gaudit enguany d'una edició sense cap tipus de restricció des de l'esclat de la pandèmia. Com és costum, s'ha viscut amb especial emoció el pas de Jesús Triomfant, conegut popularment com el de la Burreta, mentre la gent portava a la mà palmes confeccionades per tallers il·licitans.

En la processó ha estat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha incidit que "el Diumenge de Rams és un dia molt significatiu en tota la Comunitat Valenciana", però que el que és especialment emblemàtic també a Espanya i a Europa és el d'Elx, el qual "està directament vinculat a la palma". El cap del Consell ha mostrat la seua intenció d'intensificar la marca Terra de Festa, "perquè els nostres grans esdeveniments són les nostres festes i tradicions, que són les que mouen la nostra economia".

L'alcalde d'Elx, Carlos González Serna, ha remarcat el "profund arrelament de la celebració a la ciutat", on participen "milers d'il·licitans i il·licitanes en un dels Diumenge de Rams més significatius de tota Espanya". El primer edil també ha dit que espera una "gran activitat turística i veure la ciutat inundada de palmes blanques", les quals signifiquen "tradició, convivència i festa".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la processó de les Palmes
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la processó de les Palmes / Generalitat

Aquest es tracta d'un treball artesanal que ha experimentat dos anys durs, però que torna a remuntar aquest 2023, ja que han augmentat els encàrrecs amb els quals s'espera superar la facturació del milió d'euros de l'any passat. Així, Elx ha convertit la palma blanca en una senya d'identitat i per tal de mantindre-la, enguany s'ha celebrat una nova edició del Concurs de la Palma Blanca, el 62é, en què participen cada any un centenar de palmes trenades, algunes de les quals arriben fins als tres metres i mig i els trenta quilos. Es tracten de vertaderes obres d'art que en molts casos tarden setmanes a fer-se.

Una altra iniciativa prèvia a la processió per a mantindre l'elaboració de les palmes, ara per ara duta a terme principalment per dones majors, es du a terme al taller municipal de l'Hort de Sant Plàcid de la ciutat, on ensenyen a trenar-les amb l'objectiu d'apropar l'activitat a gent més jove i que perdure en el temps.

De fet, cinc famílies d'Elx són les que mantenen viva la producció de la palma, i donen faena a un miler de persones, però es tracta d'un sector estacional i en perill d'extinció. El 2020, per a pal·liar les pèrdues per la cancel·lació de la processó, diverses institucions col·laboraren en la producció d'una palmera de rècord, formada per 10.000 palmes llises i treballades que no van poder utilitzar en la processó de Diumenge de Rams per culpa de la situació sanitària.

La processó de les Palmes ha tornat en gran aquest diumenge a les 10:45, on s'ha fet la benedicció de les palmes al passeig de l'Estació. L'acte s'ha pogut seguir en directe a través d'À Punt a partir de les 11:00 hores.

La resta de la setmana À Punt emetrà diversos actes relacionats amb la Setmana Santa: la processó de Dijous Sant d'Alacant, la processó del divendres del Sant Soterrar de Gandia i la passió d'Oriola i la missa de Diumenge de Resurrecció de Torrent.

També et pot interessar

stats