Els tallers de palma blanca d’Elx es preparen per a Diumenge de Rams

Trenar les palmes blanques és un treball artesà i centenari que està en perill d’extinció

Un taller de palmes a Elx / À Punt NTC

Estem en temporada alta als tallers de palma blanca d'Elx (Baix Vinalopó), una tradició centenària que enguany revifa després de tres anys treballant al ralentí a causa de la pandèmia. Prompte lluiran als carrers Diumenge de Rams. 

Entre les treballadores està Paquita Serrano, que té 91 anys i està tota una vida trenant palmes, una elaboració que li dona la vida: s’entreté i conversa amb la resta de treballadores. Són sis dones més les que omplin el xicotet taller de la família Serrano, un establiment que ja ha vist quatre generacions treballar la palma blanca. Palmes llises, rissades o de solapa: algunes suposen més de dos dies de treball totalment artesanal. Aquestes peces d’artesania es venen per un preu que va de 50 a 1.000 euros.

Enguany hi ha bones previsions. Però és un ofici molt familiar i estacional que està en perill d'extinció. Per això al taller municipal de l'hort de Sant Plàcid ensenyen a trenar palmes. Ara hi ha trenta alumnes de matí i vesprada. La majoria són dones, però també trobem un relleu generacional d’homes joves. Per a Jonathan, alumne del taller, aprendre aquest art és una manera de conservar les tradicions.

Aquest treball artesà, íntimament lligat a la cultura il·licitana, donarà color als carrers el pròxim Diumenge de Rams.

També et pot interessar

stats