Alacant viu la Santa Faç més massiva: 330.000 persones fan la romeria

Més d'un miler d'efectius integren el dispositiu de seguretat que vigilarà l'acte multitudinari, al qual han assistit pràcticament tots els candidats a la Presidència de la Generalitat i nombrosos càrrecs institucionals

Milers de romeus ixen de la ciutat en direcció a la Santa Faç aquest dijous per a complir amb la tradicional visita a la relíquia
Milers de romeus ixen de la ciutat en direcció a la Santa Faç aquest dijous per a complir amb la tradicional visita a la relíquia / À Punt NTC

Milers de romeus, entre els quals hi havia nombroses autoritats i representants polítics que participen en la carrera electoral, recorren els vora huit quilòmetres que separen el nucli antic d'Alacant del llogaret on es custodia la relíquia de la Santa Faç. Entre les canyes i els mocadors de la multitud, enguany també anava la Mare de Déu del Remei, donat que se celebra el 25 aniversari de la coronació com a patrona de la ciutat. La ciutat ha viscut una de les romeries més massives que es recorden. Segons l'alcalde, Luis Barcala, entre 330.000 i 350.000 persones han passat pel monestir del llogaret alacantí.

En arribar al monestir, el bisbe d’Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, presidirà la missa de campanya. Per a garantir la seguretat d'aquest acte multitudinari, vora mil efectius treballen al llarg del recorregut i en la Santa Faç. Els espectadors que no puguen desplaçar-se fins allà, podran seguir-la en directe À Punt.

Amb la romeria a les portes de la cita electoral, cap polític ha volgut faltar a aquest emblemàtic pelegrinatge, pràcticament tots els candidats a la presidència de la Generalitat hi han assistit: Ximo Puig (PSPV), Carlos Mazón (PP), Carlos Flores (Vox), Mamen Peris (Ciutadans) i Aitana Mas (cap de llista per Alacant), entre altres. Els càrrecs institucionals, com la delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, o els consellers d'Hisenda i Universitats, Arcadi España i Josefina Bueno, com a membres del Consell, no s'han perdut aquesta cita multitudinària.

El regidor de Festes, Manuel Jiménez, ha assenyalat que el bon temps, l'absència de restriccions sanitàries i el fet que la patrona participe en la Romeria feia preveure una gran afluència de gent. I així ha sigut. Entre la comitiva que obria la romeria va la vicealcaldessa i regidora síndica, Mari Carmen Sánchez, i la regidora Lidia López, que porten dues de les claus per a obrir, complint amb la tradició, la fornícula de la Santa Faç.

Tradició molt esperada

La Santa Faç és una de les festes assenyalades amb majúscules en el calendari festiu dels alacantins. Es tracta d'un pelegrinatge que rememora el miracle de la llàgrima quan al segle XV els alacantins isqueren en romeria, amb rogatives o precs, amb el llenç com a protagonista, per a demanar la fi d'una sequera que durava anys.

Va ser el 17 de març del 1489. Les peticions dels creients es van complir i des d'aquell moment els veïns d'Alacant i les comarques veïnes compleixen la tradició de fer la romeria, amb una canya i romer (símbol de la salut) fins al llogaret.

Canyes de romer, rotllos d’anís i mistela

L'Ajuntament ha repartit 15.000 canyes de romer des de les set del matí, 1.200 quilos de rotllos d’anís, el 10% seran sense gluten i un altre 10% per a diabètics. També s'ofereixen 900 litres de mistela des de les huit fins a les dotze del migdia.

Les canyes de romer per la Santa Faç
Les canyes de romer per la Santa Faç / Ajuntament d'Alacant

Ampliació del transport públic

D’altra banda, l’Ajuntament d’Alacant i MIA Vectalia, ha programat una llançadoraperquè tots aquells que no puguen fer el recorregut a peu, el facen en aquests autobusos. Cada cinc minuts eixiran de la porta del mar cap al llogaret, des de les huit del matí fins a les nou i mitja de la vesprada. El dispositiu es mantindrà també el dissabte 22 i el diumenge 23, amb freqüència de vint minuts.

Reforçament contra el botellot

A més, l'Ajuntament d'Alacant ha dissenyat un ampli dispositiu de seguretat i trànsit per a celebrar la 534a Romeria a la Santa Faç, que comportarà diferents talls de trànsit. En concret, desplegarà un operatiu amb més de mig miler de policies locals, reforçat amb la vigilància aèria de tres drons, els quads, dotze equips fixos i una trentena de mòbils per a evitar el consum d'alcohol en botellots.

El dispositiu s'amplia al divendres, dissabte i diumenge, ja que moltes persones realitzen la pelegrina el cap de setmana. Hi haurà vigilància de Policia Local i Protecció Civil, que disposarà d'una rereguarda amb agents i voluntaris, ambulàncies i vehicles de les 10 fins a les 20 hores, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

També et pot interessar

stats