Primera projecció d'una pel·lícula en quítxua a casa nostra
El Cicle de Cinema d'Estiu programa ‘Willaq Pirqa. El cine de mi pueblo’, la història d'un xiquet que transmet la màgia del seté art a la gent del seu poble en la seua llengua
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, una pel·lícula en llengua quítxua dins del cicle Cinema d’Estiu, que té lloc al Centre del Carme de València.
Willaq Pirqa. El cine de mi pueblo, del director peruà César Galindo, és una de les poques produccions cinematogràfiques que existeixen al món en llengua quítxua. El film es projectarà el pròxim dijous 8 d'agost en versió original subtitulada.
La pel·lícula segueix els passos de Sistu, un xiquet que viu en una xicoteta comunitat dels Andes i que un dia descobreix la màgia del cinema. La il·lusió de Sistu per contar una història setmanal a la gent del seu poble, que no entén l'espanyol, fa que cree el seu propi cinema, amb els seus propis actors, amb la seua pròpia cultura i, sobretot, en el seu propi idioma.
La cinta, estrenada l'agost del 2022, va acabar l'aventura comercial amb 83.382 espectadors, cosa que la va convertir en el film en llengua quítxua més vist al Perú. A més, va guanyar diversos premis i va ser seleccionada per a representar el país andí com a millor pel·lícula iberoamericana en l'última edició dels Premis Goya.
El quítxua és una família de llengües indígenes de l'Amèrica del Sud que actualment és parlada per vora 10 milions de persones a Colòmbia, Equador, el Perú, Bolívia, Xile i l'Argentina. Malgrat que històricament ha sigut reprimida, en els darrers anys hi ha una certa revalorització de la llengua a les comunitats indígenes del Perú, Bolívia i l'Equador.