El president de les falles de Borriana defensa que el monument titlat de masclista representa la situació del govern municipal

Nega que siga cap apologia del sexisme i argumenta que el que denuncien les falles són situacions dolentes que es pretenen eliminar amb la purificació del foc

Monument de la falla l'Escorredor de Borriana
Monument de la falla l'Escorredor de Borriana / À Punt NTC

El president de les falles de Borriana, Salvador Doménech, defensa que el monument acusat de masclista representa la situació política del poble. Aquesta falla de la comissió l’Escorredor, que ha alçat polseguera perquè alguns col·lectius feministes la consideren sexista i, fins i tot, han convocat una concentració de protesta per a aquesta vesprada, representa els dos partits polítics d’aquest municipi de la Plana Baixa.

Segons aquesta interpretació, que ha defensat Doménech en Les notícies del matí, l’home troglodita que està dret amb un pal i que subjecta per les bragues a una dona és Compromís, mentre que la dona que està caient representa l’alcaldesa, del PSPV.

En aquest sentit, el dirigent de la Federació de Falles de Borriana ha lamentat en la ràdio d’À Punt que s’haja difós un lema que no és del monument plantat al seu municipi.

Lema erroni

El lema d’aquest controvertit monument és “Borriana en la prehistòria”, “com s’ha publicat en els llibrets i les publicacions falleres”, segons ha matisat Doménech. El president de la Federació de Falles ha aclarit que s’ha difós el lema que va escollir la comissió fallera de València que va plantar el mateix monument el 2005 i que en aquell cas sí que era “Que bé que viu Batiste el primitiu”.

Compromís subjecta l'alcaldessa socialista

D’acord amb el lema triat per l’Escorredor, la comissió ha volgut ironitzar sobre el govern bipartit municipal: “Com un partit aguanta a l’altre. L’alcaldessa cau i Compromís l’aguanta contra vent i marea”, aclaria Salvador Doménech, qui s’ha desmarcat de qualsevol interpretació masclista.

“Les falles de Borriana sempre han estat contra la violència de gènere, de fet han fet campanyes per a evitar-la”, afegia el responsable de la Federació de Falles. En aquest sentit, Salvador Doménech apuntava en Les notícies del matí que “les falles són sàtira i mostren coses roïnes perquè, al cremar-les, volem purificar”, recordava.

El representant de les Falles de Borriana recordava que “cap falla de Borriana ha tingut mai censura, tampoc durant la dictadura”, pel que ara tampoc hauria de censurar-se cap representació.

Preguntat per si la representació d’una escena en què un home agarra violentament una dona era la més adequada per a criticar la situació del govern, Doménech ha argumentat que “si en una falla hi ha dos punkies fumant-se un porro no significa que incites al consum de drogues, de la mateixa manera que si poses un home i una dona no incites a la prostitució”. 

També et pot interessar

stats