Els portants del Morenet d’Alacant miren el cel de reüll per a complir amb la tradició marinera

La confraria, vinculada al barri del Raval Roig, trasllada la talla del segle XVI per punts estretíssims, com la passarel·la del Postiguet o l’escalinata de la muralla

Algunes processons de Setmana Santa s'han vist obligades a suspendre els actes, sota l'amenaça de pluja / À Punt NTC

El mal oratge no ha impedit que se celebren les processons del Crist de la Humilitat i Paciència, Jesús Despullat i del Morenet a la ciutat d’Alacant, que han eixit aquest dilluns amb les seues imatges. El cel gris i l’amenaça de pluja no han pogut amb la passió d'aquesta jornada.

De fet, els confrares del Morenet d’Alacant han patit fins al final, i fins i tot han hagut de retardar l'inici, però a les 19:00 hores han eixit, com tenien previst. Els portants esperen amb impaciència cada Dilluns Sant, quan traslladen aquesta talla del segle XVI en la primera de les processons de la Setmana Santa alacantina. "Està plovent i no llueix com Déu mana, però està bé que isca", deia una veïna.

Unit al barri del Raval Roig, el Morenet estava vinculat als pescadors de la ciutat. Conta la llegenda que la imatge va arribar a la platja del Postiguet, procedent del naufragi d'un galió. Un grup de pescadors, "pensant que era una persona", com apunta la germana major, Laura Méndez, la va recollir i, des d’eixe moment, aquest Crist es va convertir en el pas de Setmana Santa d’aquest barri de tradició marinera.

De fet, les floristes s’afanyaven aquest matí a preparar els ornaments florals, amb reminiscències marines, que han acompanyat la imatge. Més de mig miler de flors, de deu varietats diferents, però totes blanques i blaves, que són els colors que identifiquen la confraria del Morenet.

Les dimensions del tron estan adaptades a la dificultat del recorregut: des de la passarel·la del Postiguet fins a l'estreta escalinata de la muralla del Raval Roig, el moment més complicat i que ja han assajat els portants perquè cap element del carrer no faça malbé el Morenet aquesta vesprada.

"El tron està adaptat a la mesura de la creu, passa al centímetre pels llocs més estrets", aclaria Méndez, mentre ultimava, amb la resta de confrares, els detalls perquè el Morenet lluïsca aquesta vesprada pels carrers d'Alacant.

Amb els nervis a flor de pell, per la imminent tradició que repeteixen cada Dilluns Sant, els confrares d’aquesta germandat vinculada al Raval només esperen que la pluja no deslluïsca el moment més esperat de l'any. 

Altres processons, cancel·lades pel mal oratge

Altres processons, en canvi, sí que s'han vist obligades a suspendre els actes, sota l'amenaça de pluja. S'han suspés, de moment, les programades a Elx, a excepció de la Santa Cena. "La primera eixirà i la resta ho decidirem quan arribe el moment", deia José Beltrán, de la confraria del Gall d'Elx.

"El patrimoni és molt valuós i no paga la pena eixir al carrer. S'ha suspés la processó d'aquest Dilluns Sant", explicaven des de la Germandat del Gran Poder i l'Estrela d'Elx. També s'han ajornat les d'Oriola i la de la Confraria del Prendiment, a Alacant.

També et pot interessar

stats