El mil·limètric pas del Morenet per a arribar al Raval inicia la Setmana Santa a Alacant

Els 24 portants fan una mostra de perícia i càlcul per a traslladar el Crist fins a l’ermita del barri de pescadors

El Morenet passa per un dels reptes del recorregut, la passarel·la de la platja
El Morenet passa per un dels reptes del recorregut, la passarel·la de la platja / À Punt NTC

Els portants del Morenet d'Alacant, apel·latiu amb què popularment es coneix el Crist de la confraria al barri del Raval Roig i antigament vinculada als pescadors, han demostrat, un any més, l’habilitat per a esquivar els obstacles i travessar els punts estrets.

L'itinerari de tornada a aquest barri presenta una gran dificultat: a penes caben per la passarel·la de la platja del Postiguet i el pas queda en l'aire a les portes de l'ermita de la Mare de Déu dels Socors, on no hi ha una altra manera de fer entrar la imatge al temple. Tot i les dificultats, un any més, els portants del Morenet han superat amb èxit aquesta prova de perícia.

La talla del Morenet és una de les primeres a eixir en processó de la Setmana Santa d'Alacant. Com cada Dilluns Sant, aquest dilluns el Morenet, després de passar per llocs tan emblemàtics com el passeig de l'Esplanada i el de Gómiz, els 24 portants van demostrar la seua força i habilitat en la tornada al barri del Raval Roig.

Els cal destresa i equilibri per a traslladar una talla que pesa més de 400 quilos i que per alguns punts passa al mil·límetre. Per a fer el recorregut amb èxit, són essencials les indicacions del capatàs que estudia cada xicotet moviment dels portants perquè el Crist no toque als costats. Un d’aquests punts crítics és el de la passarel·la de la platja del Postiguet, on una mínima errada pot fer topar el Crist.

Però aquest no és l’únic moment de tensió. Poc després, els portants han de girar i salvar l'antiga muralla per a entrar a l’antic barri de pescadors. En aquest punt, una mínima errada de càlcul pot acabar amb un colp a la talla del Morenet.

Superat aquest punt de tensió extrema, ja sols queda un altre punt tens: el de l’entrada a l'ermita de la Mare de Déu dels Socors. Serà l’últim esforç de la vintena de portants. Baixen l'escala i fan una última maniobra en què, per a encarar el pas amb la porta de l’ermita, la talla del Crist queda en l'aire. Novament, prova superada amb nota.

Una vegada dins, els portants passen de l’atenció a l’alegria en mil·lèsimes de segons. L’alegria de veure que, un any més, aquest complicat trasllat del Morenet ha eixit a la perfecció, després d’un trajecte amb no pocs punts de tensió. 

També et pot interessar

stats