Plourà per Pasqua?

La setmana comença amb ruixats poc significatius i baixada dels termòmetres, però després vindrà el vent, la mar rebolicada i més pluja el cap de setmana

Les pluges han fet acte de presència, de manera testimonial, al nostre territori, on els registres més significatius freguen els deu litres
Les pluges han fet acte de presència, de manera testimonial, al nostre territori, on els registres més significatius freguen els deu litres / À Punt Oratge

Pluja, vent, marejada i vaivé tèrmic. La Comunitat Valenciana afronta la Setmana Santa amb tots aquests fenòmens meteorològics, el que farà que molts, especialment els confrares, tinguen un ull al cel i l’altre als plans de les jornades festives. La setmana ha començat amb un descens tèrmic i pluges poc significatives, però dimarts s’espera un nou front que deixarà, sobretot, vent i precipitacions a l’interior del territori. El final de la setmana arribarà amb un repunt dels termòmetres, encara que sembla que els núvols no se n'aniran del tot i podrien acompanyar-nos el cap de setmana. Per tant, no es descarta que, amb la mona, també s'haja d'agafar el paraigua, almenys en alguns moments del dia.

Per ara, el front que ha creuat el nostre territori, procedent de l’oest de la península, ha deixat ruixats poc importants en la meitat nord del territori. Segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet, les comarques del nord, així com els Serrans, el Camp de Túria i el Camp de Morvedre han sigut les més beneficiades per les tímides pluges que, des de diumenge a la nit, banyen la Comunitat Valenciana.

Ara per ara, Macastre és, amb més de deu litres per metre quadrat, el municipi que ha registrat més litres de precipitació a primera hora del dilluns, mentre que els pluviòmetres de pobles com ara la Pobla de Benifassà, Rossell, Onda, Bunyol, Betxí o Utiel anoten més de huit litres, segons les dades d’Avamet.

En la meitat sud del territori els ruixats a penes han banyat els carrers durant la nit de diumenge. A la Marina i la Safor únicament s’han superat els dos litres en alguns pobles, com Dénia, el Poble Nou de Benitatxell o Ondara, així com els municipis més pròxims al Mondúver, com Barx o Benifairó de Valldigna, que havien arreplegat un parell de litres a primera hora d’aquest dilluns.

Pel que fa a l’extrem sud, Pilar de la Foradada anota tres litres, però en altres municipis veïns les quantitats arreplegades no arriben ni als dos litres.

A més del paraigua, aquest dilluns també ha calgut agafar més roba d’abric que els dies anteriors per a eixir de casa. De fet, les màximes no superaran els vint graus al llarg de la jornada.

Entra en acció el vent

Dimarts, jornada en què està previst que moltes processons recórreguen els municipis valencians, arribarà una nova borrasca, que farà que fins al nostre territori arriben fronts atlàntics molt actius, però la generositat d’aquests fronts quedarà en el centre i l’oest de la península.

A la Comunitat Valenciana ens portarà molt de vent, que serà fort o molt fort dimarts i dimecres. De fet, en el litoral sud aquest vent provocarà una forta marejada. Les temperatures es mantindran com les del començament de la setmana i els ruixats cauran, sobretot, a les comarques interiors.

Previsions de l'oratge per a la Setmana Santa
Previsions de l'oratge per a la Setmana Santa / À Punt Oratge

Per al final de la setmana, quan la Comunitat Valenciana iniciarà les jornades festives amb el Divendres Sant, s’espera un repunt del mercuri, encara que no haurem de perdre de vista el paraigua. És, precisament, la jornada en què molts confrares estaran més pendents del cel, perquè pràcticament tot el territori acull les multitudinàries processons del Sant Soterrament de vesprada. Ara per ara no es descarten els ruixats en la segona meitat del dia.

Precipitacions per a Divendres Sant

Tot i que caldrà seguir les previsions quan s’aproximen aquestes dates, no es descarta que les precipitacions continuen el cap de setmana, tot i que podríem tindre ullades de sol. Dissabte i diumenge l’oratge serà molt variable i sembla que els ruixats, almenys en alguna part del dia, marcaran el cap de setmana de Pasqua.

A pesar que sembla que les pluges no revertiran la situació de sequera que pateixen moltes zones de la Comunitat Valenciana, les pluges són ben rebudes. A causa de l’escassesa d’aigua, qualsevol gota compta, especialment per als cultius i els espais naturals. 

També et pot interessar

stats