La processó del Diumenge de Rams converteix Elx en un riu de palmes blanques

Mazón: “La declaració de bé d’interés turístic autonòmic de la processó de les Al·leluies té tot el nostre suport”

Elx celebra la Processó de les Palmes
24 de març 2024 - 13:21

Des de les 11 del matí, més de 70.000 persones han recorregut Elx per a celebrar un dels actes centrals de la Setmana Santa de la capital del Baix Vinalopó, la processó de les Palmes. El multitudinari acte religiós amb motiu del Diumenge de Rams ha tingut com a protagonistes els milers de palmes blanques beneïdes, que han acompanyat el pas de Jesús Triomfant des del passeig de l'Estació fins a la basílica de Santa Maria, en la coneguda popularment com la processó de la Burreta.   

"Només a Elx se celebra com se sap celebrar, amb allò que ens ompli el cor i la vista”, ha descrit el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha acompanyat els il·licitans i il·licitanes en un dels seus dies grans. “És el lloc on volia estar”, ha recalcat el cap del Consell, que ha reconegut que és la festa on més il·lusió li feia començar la celebració de la Setmana Santa a la Comunitat Valenciana. 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz / À Punt NTC

Amb el president, també han acompanyat el pas de la Burreta l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz; la regidora de Festejos, Inma Mora; el president de la Junta Major de Confraries i Germanors, Joaquín Martínez; membres de l'equip de govern i de la corporació municipal, així com altres autoritats. L’alcalde ha destacat la idiosincràsia d'Elx: "La ciutat està vibrant i radiant i desitjant dir-li al món quins són els senyals d'identitat del nostre poble", ha manifestat Ruz.

La Setmana Santa d’Elx, un bé d’interés turístic

La celebració de la processó de les Palmes, en la qual Elx commemora l'entrada de Crist a Jerusalem i marca l'inici de la Setmana Santa, la Passió, Mort i Resurrecció del Senyor, es remunta al segle XIV, i és considerada festa d'interés turístic Internacional des del 22 de juliol del 1997. Tota la Setmana Santa del municipi, que inclou singularitats com la Trencà del Guió, també va quedar declarada festa d’interés turístic autonòmic l’any passat i aspira a rebre aquest reconeixement també en l’àmbit nacional. 

Un altre dels actes que prompte podria rebre de la Generalitat la declaració de festa d’interés és la processó de les Al·leluies, l’acte final on el cel d'Elx es tenyeix dels colors de les estampes que llancen dels balcons i finestres com a mostra de goig per la resurrecció de Jesús. Carlos Mazón ha defensat la necessitat que aquest últim acte, d'“una significació especial” que, a més, “respon a una tradició mil·lenària”, també obtinga un reconeixement que en aquests moments està en tràmit. “Poques vegades el cel d'Elx brilla tant com el dia de les Al·leluies. És espectacular”, ha dit.

En relació amb l’afluència de visitants durant aquests dies, Mazón també ha volgut fer valdre el potencial de la Comunitat Valenciana per Setmana Santa i el que suposa per a la seua economia: "La Comunitat Valenciana es torna a obrir a tots els visitants i el nostre sector turístic donarà el millor de si mateix", ha assegurat. El cap del Consell ha dit que “tot el món vol vindre a la Comunitat Valenciana per Setmana Santa” i ha desitjat que les celebracions d’aquests dies repercuteixen positivament en les dades d'ocupació i l'activitat econòmica.

També et pot interessar

stats