El poeta valencià Marc Granell, guanyador del Premi Nacional de la Crítica per 'Arran de gel'

El jurat ha reconegut de l’obra la “defensa encesa que fa de les llengües xicotetes a punt de desaparéixer”

El poeta valencià Marc Granell
El poeta valencià Marc Granell / Bromera

El poeta valencià Marc Granell ha guanyat el Premi Nacional de la Crítica en la categoria de poesia en català que atorga l'Associació Espanyola de Crítics Literaris per la seua obra Arran de gel (Bromera, 2023), "un poemari penetrant que aprofundeix en els temes que han marcat la seua obra".

"Com tot reconeixement, és una satisfacció guanyar aquest premi, especialment pel significat que té. Soc conscient que l'any passat hi havia molt bons llibres de poesia i que, com ha indicat el jurat, en el fet de destacar el meu ha intervingut també la voluntat de reconéixer la meua trajectòria, ja tan llarga i, fins i tot, la feina d'una generació, la dels 70", ha expressat Granell en un comunicat difós per la seua editorial.

En aquest sentit, l'autor ha mostrat la seua alegria pel fet que l'obra premiada siga Arran de gel. "És un llibre que crec que compendia la meua forma de veure el món i d'expressar-ho poèticament, des de la preocupació existencial i també la preocupació social i la crítica davant de la deriva compulsivament autodestructiva a la qual estem arribant", assevera. Segons ha destacat el jurat d'aquest certamen, "la indiscutible trajectòria poètica de Marc Granell ja valdria per a justificar per ella mateixa un premi de la crítica, però quan als setanta anys publica un llibre excel·lent, com Arran de gel, on trobem el millor del seu estil, és quasi inevitable que resultara el guanyador d'aquest guardó".

"Els poemes, sempre punyents, no només consolen, sinó que sovint busquen despertar la consciència adormida del lector, i, al costat de reflexions sobre la poesia, una crua oda personal a València o una desolada carta a la mare (al llindar de la mort del jo poètic), hi ha una defensa encesa de les llengües xicotetes a punt de desaparéixer, com el català en què escriu. Perquè quan es perda aquesta llengua, malgrat la seua modèstia, deixarà un buit immens, opulent, insalvable, un món més ombra", arreplega l'acta del jurat.

Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar Filosofia i Filologia, i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys setanta a València. Els seus primers llibres van veure la llum al final d’aquesta dècada, quan va guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb Llarg camí llarg. També ha publicat poesia per a xiquets, amb títols com L'illa amb llunes, La lluna que riu, El ball de la lluna, Oda als peus o La vida que creix. Enguany ha publicat Versos al vol, poemari amb una proposta visual amb les il·lustracions d'Anna Mongay.

També et pot interessar

stats