PiroVal mostra el seu malestar per les declaracions de Galiana sobre l’ús de petards en Falles

Mascletà en À Punt
Mascletà en À Punt / À Punt

El regidor de Cultura Festiva assegura que es poden tirar petards que no contraviguen la normativa.

25 de febrer 2021 - 22:08 (Actualitzat: 16 de març 2021 - 16:56)

L’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (PiroVal) ha mostrat el seu malestar per les declaracions del regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, i asseguren que “torna a deixar-los de costat”.

Galiana va explicar en el programa Les notícies del matí d’À Punt que “aquestes no seran unes Falles normals” i que, per això, no es permetrà tirar petards més enllà de les bombetes i les piules, que no fan soroll.

Unes declaracions que no han agradat gens al sector pirotècnic, que remarca que ha patit les conseqüències de l’anul·lació de les festes de 2020 a causa de la pandèmia.

PiroVal assenyala que les declaracions de Galiana han confós la ciutadania sobre si poden usar o no pirotècnia i que els establiments autoritzats per a la venda no saben si els eixirà rendible obrir.

Asseguren que “necessiten que rectifique aquestes declaracions i que es done suport al fet que es puga fer ús de pirotècnia infantil en agrupacions familiars sempre complint amb les restriccions imposades per sanitat a la via pública”.

Segons l’associació, articles com les fonts, camèlies, gira-sols, candeles o bombetes són de categoria F1, F2 i F3 i no superen els 90 decibels que estableix l’ordenança de contaminació acústica de l’Ajuntament.

A més a més donen a conéixer una proposta espectacle pirotècnic per al dia de Sant Josep que presentaren a l’Ajuntament i que, diuen, “no s’ha tingut en compte com tot el que proposa el sector”

Es poden tirar petards que no contraviguen la normativa

En resposta a aquest comunicat, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha reiterat la “comprensió davant la situació que pateix el sector pirotècnic” i ha recordat que les Falles estan suspeses i no hi haurà celebracions falleres durant el primer semestre

Pel que fa a l’exemple de les bombetes i les piules, ha reiterat que, com que no hi ha bàndol de Falles, són aplicables sense cap excepció les ordenances municipals que regeixen el dia a dia de la ciutat durant tot l'any, inclosa la de contaminació acústica. Però que als exemples que va exposar “es poden afegir tots els que qualsevol persona interessada tinga interés a ressaltar sempre que no contravinguen la normativa aplicable”.

Quant al projecte pirotècnic per a la nit de Sant Josep, el regidor entén que “és un projecte que mereix almenys ser valorat” i que ha sigut remés a les autoritats sanitàries perquè es pronuncien sobre aquest tema, ja que el plantejament inicial implica la seua realització en horari posterior a l'inici habitual del toc de queda. “No és cert, per tant, que no s'haja tingut en compte”, assegura.

Per últim recorda que “l’Ajuntament de València va satisfer el 100% dels compromisos adquirits amb el sector en 2020 i que ha reservat la totalitat del pressupost destinat a pirotècnia en 2021 per a poder utilitzar-ho quan ho permeten les autoritats sanitàries.”

També et pot interessar