PiroVal mostra el seu malestar per les declaracions de Galiana sobre l’ús de petards en Falles

El regidor de Cultura Festiva assegura que es poden tirar petards que no contraviguen la normativa.

Mascletà en À Punt
Mascletà en À Punt / À Punt

L’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (PiroVal) ha mostrat el seu malestar per les declaracions del regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, i asseguren que “torna a deixar-los de costat”.

Galiana va explicar en el programa Les notícies del matí d’À Punt que “aquestes no seran unes Falles normals” i que, per això, no es permetrà tirar petards més enllà de les bombetes i les piules, que no fan soroll.

Unes declaracions que no han agradat gens al sector pirotècnic, que remarca que ha patit les conseqüències de l’anul·lació de les festes de 2020 a causa de la pandèmia.

PiroVal assenyala que les declaracions de Galiana han confós la ciutadania sobre si poden usar o no pirotècnia i que els establiments autoritzats per a la venda no saben si els eixirà rendible obrir.

Asseguren que “necessiten que rectifique aquestes declaracions i que es done suport al fet que es puga fer ús de pirotècnia infantil en agrupacions familiars sempre complint amb les restriccions imposades per sanitat a la via pública”.

Segons l’associació, articles com les fonts, camèlies, gira-sols, candeles o bombetes són de categoria F1, F2 i F3 i no superen els 90 decibels que estableix l’ordenança de contaminació acústica de l’Ajuntament.

A més a més donen a conéixer una proposta espectacle pirotècnic per al dia de Sant Josep que presentaren a l’Ajuntament i que, diuen, “no s’ha tingut en compte com tot el que proposa el sector”

Es poden tirar petards que no contraviguen la normativa

En resposta a aquest comunicat, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha reiterat la “comprensió davant la situació que pateix el sector pirotècnic” i ha recordat que les Falles estan suspeses i no hi haurà celebracions falleres durant el primer semestre

Pel que fa a l’exemple de les bombetes i les piules, ha reiterat que, com que no hi ha bàndol de Falles, són aplicables sense cap excepció les ordenances municipals que regeixen el dia a dia de la ciutat durant tot l'any, inclosa la de contaminació acústica. Però que als exemples que va exposar “es poden afegir tots els que qualsevol persona interessada tinga interés a ressaltar sempre que no contravinguen la normativa aplicable”.

Quant al projecte pirotècnic per a la nit de Sant Josep, el regidor entén que “és un projecte que mereix almenys ser valorat” i que ha sigut remés a les autoritats sanitàries perquè es pronuncien sobre aquest tema, ja que el plantejament inicial implica la seua realització en horari posterior a l'inici habitual del toc de queda. “No és cert, per tant, que no s'haja tingut en compte”, assegura.

Per últim recorda que “l’Ajuntament de València va satisfer el 100% dels compromisos adquirits amb el sector en 2020 i que ha reservat la totalitat del pressupost destinat a pirotècnia en 2021 per a poder utilitzar-ho quan ho permeten les autoritats sanitàries.”

També et pot interessar

stats