Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Carlos Galiana: “Tirar petards enguany no està permés, altra cosa són bombetes o piules”

26 min.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha deixat clar en Les notícies del matí que “aquestes no seran unes falles normals, com les coneixem”. Galiana ha dit que caldrà decidir, per exemple, si es fa concurs. I preguntat per l’ús de focs d’artifici per part dels xiquets i xiquetes durant la setmana fallera, el regidor ha explicat que València té una ordenança de contaminació acústica que no permet els petards. Una prohibició que “se salva” cada any en un ban faller, però que enguany no està previst perquè les falles no se celebraran en el calendari habitual. Per tant, en principi no està permés, tot i que això no vol dir que no es puguen tirar bombetes o piules, que no fan soroll, ha remarcat. I ha recordat que si la gent es bota la normativa, aquesta inclou sancions.

Galiana ha anticipat alguns detalls del contingut de la setmana fallera en línia que es presentarà aquest dimecres a l’assemblea de presidents i presidentes de falles. El programa, que pretén mantindre “l’esperit faller”, inclou activitats com ara que es note que en una casa viu un faller penjant algun detall de la indumentària. Galiana ha remarcat la intenció que els xiquets i xiquetes estiguen actius. La Crida o el dia de la plantada són moments previstos per a aquestes accions “xicotetes” però “rellevants” per a fer veure que el món faller està present.

També ha recordat, en qualsevol cas, que de moment no posaran dates damunt la taula per a celebrar les Falles 2021. En principi, no serà durant el primer semestre. El regidor ha explicat que el tema depén de com evolucione la pandèmia i del que les autoritats sanitàries indiquen. Galiana ha dit que el pressupost previst per a pirotècnia està guardat, encara que de moment no es gastarà perquè a pesar de la millor evolució de la pandèmia “no és el moment”, ha remarcat.

“Tot el món vol celebrar el 2021 les Falles, però no depén solament de l’Ajuntament, depén de la vacunació i de l’evolució de la pandèmia”, ha resumit. Galiana ha ampliat que una de les coses que s’han aprés de la pandèmia és que cal ser prudent i que si no es fan al juliol es faran després. El regidor ha remarcat que l’Ajuntament i la Generalitat no han deixat de donar ajudes als sectors afectats, com ara floristes o indumentària de festa, “però les ajudes són el que són”. I com a exemple ha dit que l’Ajuntament pagarà enguany el 30% de la falla.

D'altra banda, ha fet referència a la comissió creada entre la Junta Central Fallera i les comissions d’altres municipis fallers per a coordinar-se. Galiana ha valorat aquest treball conjunt que ha proposat que els casals siguen centres d’ajuda a la vacunació, parlar de les dates, intercanviar informació, crear la figura d’un coordinador Covid en cada comissió, entre altres iniciatives que han eixit d’aquesta coordinació.

Contingut no disponible

Continguts

stats