Pedro Almodóvar rep este dijous el Premi Donostia per la seua trajectòria

El cineasta manxec rebrà el premi de mans de Tilda Swinton, protagonista de La habitación de al lado, el seu primer llargmetratge en anglés, que el va fer guanyador del Lleó d'Or a Venècia

Pedro Almodóvar arriba a la 72 edició del Festival Internacional de Sant Sebastià
Pedro Almodóvar arriba a la 72 edició del Festival Internacional de Sant Sebastià / EFE

Pedro Almodóvar rep este dijous el Premi Donostia honorífic que atorga el Festival de Sant Sebastià a tota una carrera. Un guardó que en esta edició també han rebut l’actriu Cate Blanchett i l’actor Javier Bardem, este últim corresponent al 2023, però que no va poder replegar per la vaga d’actors de Hollywood. Almodóvar rep este reconeixement després de complir 75 anys el passat dimarts, en un moment especialment dolç, ja que se suma al Lleó d'Or que va aconseguir a Venècia.

El cineasta manxec rebrà el Premi Donostia en el 72 Festival de Cinema de Sant Sebastià de mans de Tilda Swinton, protagonista de La habitación de al lado, el seu primer llargmetratge en anglés. Es tracta d'una pel·lícula que parla d'amistat i de mort digna i que Almodóvar va presentar com una invitació a rebutjar "els discursos de l'odi". Està inspirada en la novel·la de Sigrid Nunez ¿Cuál es tu tormento? i arribarà als cinemes espanyols el 18 d'octubre.

En 44 anys de trajectòria, el cineasta manxec no havia aconseguit guanyar fins ara el premi a la millor pel·lícula en cap dels grans certàmens internacionals, encara que sí que tenia el de millor director de Cannes per Todo sobre mi madre i el de millor guió per Volver. Per això el de Venècia té un valor especial, també per ser el primer Lleó d'Or per a una producció espanyola. No obstant això, en rebre'l, va assegurar que “li hauria vingut millor guanyar-lo en els seus inicis”, l'època en què va visitar per primera vegada el certamen amb Entre tinieblas (1983).

El manxec més internacional

Pedro Almodóvar és el cineasta espanyol amb més projecció internacional des de Luis Buñuel. Juntament amb el català Pere Portabella, són els tres únics als qui el MOMA de Nova York ha dedicat una retrospectiva. La d'Almodóvar va tindre lloc el 2016, quan va ser reconegut com "una de les veus més distintives del cinema" i "un provocador contracultural" el treball del qual ha contribuït "a la creació d'un nou orde cultural i social espanyol".

Si pel·lícules com ¿Qué he hecho yo para merecer esto?, La ley del deseo i Matador van ser una prova primerenca del seu talent i la seua capacitat per a innovar, Mujeres al borde de un ataque de nervios o Átame van ser crucials per a la seua apreciació a l'altre costat de l'Atlàntic.

Però la consagració internacional va arribar amb el seu Oscar per Todo sobre mi madre —millor pel·lícula estrangera— i Hable con ella —millor guió—. També té el Premi Nacional de Cinematografia, la Legió d'Honor francesa, el Príncep d'Astúries de les Arts i el Lleó d'Or honorífic de la Mostra de Venècia.

Un amor de fa temps

El director va arribar dimecres a migdia a l’Hotel Maria Cristina de Sant Sebastià. Allà una multitud de seguidors el va rebre cantant-li Zorionak zuri, la cançó d'aniversari en eusquera. Almodóvar es va mostrar proper i somrient, i es va prendre el seu temps per a apropar-se a saludar els seus seguidors, firmar autògrafs i fer-se fotos amb ells.

Amb el festival de Sant Sebastià, la relació ve des de lluny. La seua primera visita, com a debutant, va anar amb Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980) i dos anys després va competir en secció oficial amb Laberinto de pasiones. A més, Pedro Almodóvar ha entregat el Premi Donostia del Festival de Sant Sebastià a Al Pacino, Woody Allen i Antonio Banderas. Enguany, ell serà el guardonat.

També et pot interessar

stats