El palmito d'Aldaia és declarat bé de rellevància local immaterial

La localitat és considerada bressol d'aquesta activitat artística i industrial que va tindre la seua esplendor al segle XX

Aldaia ciutat del palmito
Aldaia, ciutat del palmito

El palmito és un complement arrelat a la cultura valenciana i amb una llarga i rica tradició artesanal. Un dels municipis on més s'ha conservat i cuidat aquesta tradició és Aldaia (Horta Sud). La localitat va desenvolupar una gran activitat artesanal palmitera des del segle XIX i sobretot durant el segle XX (va arribar a tindre 38 tallers) i encara manté viva la memòria i la importància d'aquesta tradició. Per això, aquest dijous, s'ha oficialitzat la declaració de bé de rellevància local immaterial l’artesania del palmito d'Aldaia.

La declaració, publicada per la Conselleria de Cultura al Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) remarca, per tant, una manifestació artística "singular, arrelada i volguda pels veïns d’Aldaia". El Museu del Palmito d'Aldaia (MUPA), explica, de fet, al seu web, el gran arrelament que la fabricació artesanal de palmitos va tindre al municipi i també en altres pobles de la comarca de l'Horta. "Durant la primera meitat del segle XX la producció palmitera s'assenta definitivament en diverses localitats de l'Horta com Aldaia, Burjassot, Godella, Alaquàs, Mislata i Xirivella", remarca el web. 

Al llarg del segle XX l'activitat artesanal dels palmitos es desplaça de València a l'Horta, especialment a Aldaia, i aquesta zona es consolida en el principal productor de palmitos d’Espanya i Europa. Aldaia encara perviuen empreses dedicades a aquesta activitat, malgrat la forta competència del producte asiàtic. En l'any 2013 encara hi havia 33 empreses de palmito actives al municipi, algunes de les quals es remunten al segle XIX.

La protecció de l’artesania del palmito d’Aldaia implica determinats compromisos. Un és la realització de tasques "d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics". També es recull la intenció de "vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures", segons recull el DOGV.

Una tradició de cinc segles

La tradició palmitera valenciana es remunta a fa més de cinc segles, segons recorda el DOGV. El producte va començar primer a ser importat de països com França, i posteriorment fabricat.  En tot cas, la indústria palmitera valenciana va aconseguir un gran desenvolupament en el segle XIX "gràcies a la forta vinculació del sector amb els gremis de la seda i els fusters". En aquells anys, a Aldaia ja comencen a fer-se barnillatges per als tallers artesans que havien anat apareixent a València. Tal va ser la importància que el palmito va tindre un pavelló propi en l’Exposició Regional de València de 1909.

També et pot interessar

stats