Paco Roca: "La Medalla d'Or en les Belles Arts serveix per a normalitzar i difondre el còmic"

El dibuixant valencià comenta en 'Les notícies del matí' com ha rebut l'última distinció amb que l'ha premiat el Ministeri de Cultura per la seua creació

El dibuixant valencià Paco Roca, aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El dibuixant valencià Paco Roca (València, 1969) és tot un referent de la il·lustració amb més de 25 anys de trajectòria. I no deixa d'engrossir el seu ampli palmarés. Des d'aquest dimarts atresora una nova distinció que consagra el reconeixement a la faena que ha fet durant aquest temps: la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts. És el prestigios premi que li ha concedit el Ministeri de Cultura, junt amb la Fundació Max Aub i altres 29 persones que són institucions de la cultura, per a distingir la seua creació artística o haver prestat serveis notoris en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic. Un guardó que reforça la il·lustració valenciana i que, per a Roca, contribueix a difondre i normalitzar el còmic, una disciplina cultural poc coneguda "que no te cap distinció ni és superior, però tampoc inferior" a d'altres més consolidades com ara la poesia, el cinema o la literatura. 

El dibuixant, en una conversa aquest dimecres amb Les notícies del matí, ha contat que ha rebut amb "molta il·lusió" i "vertigen" la Medalla en l'àmbit personal, perquè és "un dels premis més grans a què pots aspirar". Però també té clar que la distinció serveix de motor per a impulsar i visibilitar el món del còmic, un sector en auge que té cada vegada "més repercussió en la societat i un públic més ampli". "És una gran indústria que implica molta gent: autors, distribuïdors, llibrers... Un negoci que cal tindre en compte", ha assenyalat. 

Amb els meus còmics intente comprendre el món. Si serveix als lectors per a reflexionar, fan una labor

No és el primer reconeixement que Roca obté d'una institució governamental. Sense anar més lluny, el passat 9 d'octubre arreplegava la Distinció de la Generalitat. També figuren en la seua prestatgeria de mèrits el Premi Nacional del Còmic (2008) i un Goya al Millor guió adaptat per l'adaptació cinematogràfica del seu còmic Arrugas (2012).

"Mai saps molt bé per què et premien, al final el que estàs fent és la teua faena i la meua és contar històries", comenta. "Amb els meus còmics intente comprendre el món. Si després això serveix als lectors per a reflexionar, ja compleixen una labor", afirma el dibuixant. El prolífic dibuixant celebra, en tot cas, poder-se dedicar al que des de menut somniava i és considera un privilegiat: "Viure de la cultura és un luxe, i fer-ho del cómic, més encara", conclou. 

També et pot interessar