Ontinyent, Alberic i Sagunt, casa de tres dels millors murals del món

La comunitat Street Art Cities fa un rànquing cada any amb les creacions més espectaculars segons les votacions dels usuaris

Tres obres valencianes entre les cent finalistes a millor mural del món / MurArt (Ontinyent), ArtAlberic i Més que Murs (Sagunt)

La comunitat d'art urbà Street Art Cities, que cada any fa un rànquing amb els millors murals del món, acaba de publicar la llista d’enguany, i entre els seleccionats n’hi ha tres ubicats a la Comunitat Valenciana. En el conjunt d’Espanya hi ha un total de 29 obres, un increment considerable respecte a l’any passat, en què van aconseguir situar-se en la llista díhuit creacions. La votació per a escollir quin serà el millor mural de l'any 2022 romandrà oberta fins que s'acabe gener.

Al contrari del que es podria pensar en un primer moment, quasi tots els seleccionats es troben en pobles i ciutats xicotetes, ja que els festivals organitzats per ajuntaments o altres entitats són tot un impuls per a aquest tipus d'art.

El primer dels murals seleccionats el podem trobar a Ontinyent (Vall d’Albaida). Es tracta d’una obra de l’artista Lidia Cao en què es pot apreciar una xiqueta abraçant un gos en una tendra escena. La pintura es va fer durant la primera edició de MurArt, el festival d’art urbà realitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent en col·laboració amb Dulk Studio. 

El segon de la llista està ubicat a Alberic (Ribera Alta), i es va dur a terme també en el context del popular festival ArtAlberic, que organitza el consistori de la localitat. La foto realista creació de Sabotaje al Montaje s’ha pintat sobre una gran paret mitgera d’un solar sense construir, i destaca tant per la imatge com per les grans dimensions que presenta.

El tercer i últim treball es troba al Port de Sagunt (Camp de Morvedre), i a diferència dels dos anteriors, ens transporta a un escenari propi d'un relat de ciència-ficció. Hi podem veure un robot gegant en un paisatge inspirat en el moll de la ciutat i que inclou referències a l’antic carregador de mineral de la Companyia Minera de Sierra Menera i a una de les frases més icòniques d’Ana Botella. L’obra, ideada per l’artista Xelon.xlf, es va pintar durant el Més que Murs, el festival de muralisme que se celebra des de fa uns anys a la ciutat.

Sens dubte, una excusa més per a visitar aquests municipis i admirar aquest tipus d'art en la seua millor expressió.

Edició del 2021

No és la primera vegada que una obra valenciana aconsegueix entrar en la pugna per guanyar el títol de mural del món. L'any passat, la creació dels artistes locals Nacho Mawe i Xemayo, ubicada al parc de María Marzo de Burjassot (Horta Nord), va ser nominada en l'edició de l'any 2021.

El mural, que ja va formar part del top ten del mes de desembre en la plataforma, es considera un autèntic homenatge a Burjassot i a María Marzo Valdés. Es tracta d'una figura central del poble, ja que Valdés es va encarregar de cuidar els xiquets de les dones de València que treballaven a la fàbrica de la seda.

També et pot interessar

stats