La Nau de València acull una exposició sobre els escriptors valencians exiliats en la dictadura franquista

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua restitueix i ret homenatge a autors com Max Aub, Juan Gil Albert, Artur Perucho o Angelí Castanyer

Exposició a La Nau sobre els escriptors valencians exiliats durant la dictadura franquista / À Punt NTC

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ret homenatge a un centenar d'escriptors valencians que hagueren d'exiliar-se en acabar-se la Guerra Civil cap a Algèria, l'Amèrica Llatina, França o la Unió Soviètica. En una exposició a La Nau s'exhibeixen fotografies, edicions i escrits originals dels autors expatriats per causes polítiques.

La geografia dels escriptors valencians exiliats la marquen punts remots com Mèxic, el nord d'Àfrica, França i la Unió Soviètica. Qui podia, hi arribava amb maleta i, amb el segell del servei d'immigració, travessava la frontera que l'allunyava d'un país destrossat per la Guerra Civil. Allà, qui podia, publicava.

Els que escrivien en castellà ho tingueren més fàcil, com ha contat Josep Palomero, comissari de l’exposició. “Escriure ja era difícil, però publicar? Impossible”, ha afirmat. Els que ho feien en valencià, havien perdut al públic directe. “Només van publicar mitja dotzena de llibres a Mèxic i dos a França”, ha explicat Palomero.

A la colònia valenciana destacada a Mèxic, publicaren en setmanari els autors convertits en periodistes. Max Aub, Juan Gil Albert, Artur Perucho o Angelí Castanyer formen part d'eixa llista, on l'abandó forçat determinà el rumb de les seues lletres. Aquesta mostra de restitució i homenatge estarà oberta fins a mitjan febrer.

També et pot interessar

stats