La Nau exhibeix una obra inèdita de Manuela Ballester

El seu propietari desconeixia qui l'havia pintada i va ser el Museu Reina Sofia qui n'acredità l'autoria

'Retrat de València' és un dels primers quadres que Manuela Ballester va fer a l'exili mexicà / À Punt NTC

El Centre Cultural La Nau ha presentat oficialment este dimecres una obra inèdita de l'artista valenciana Manuela Ballester. Retrat de València és un dels primers quadres que la pintora va fer en l'exili mexicà. El seu propietari desconeixia qui l'havia pintada i va ser el museu Reina Sofia qui n'acredità l'autoria. 

Manuel Sánchez, propietari del quadre, va veure per primera vegada el quadre de Manuela quan tenia cinc anys. Els seus avis formaren la diàspora republicana exiliada a Mèxic, com l'artista valenciana, que, fugint de la polarització ideològica, emigrà al país mexicà amb el seu marit i creador Josep Renau. “Ha estat a casa dels meus avis tota la vida. De xicotet em va impressionar perquè em semblava una pintura estranya, però amb el temps cada vegada m’agradava més”, explica Sánchez. 

Retrat de València, pintat el 1939 al país d'acollida, va aparéixer en la infantesa de Manuel com a imatge surrealista. El quadre va viatjar després a Madrid i el net que admira el retrat, el va heretar sense saber qui va delinear eixa dona que dins d'una urna evoca la costa valenciana. El Museu Reina Sofia ha verificat que Manuela Ballester és la pintora que enyora la seua terra i que per això la representa. “És un dibuix molt delineat, minuciós, detallista, molt net i amb una pinzellada molt saturada, que fa que es diferencie de les altres produccions”, assegura la comissària de l’exposició, Carmen Gaitán. 

El préstec temporal amplia la retrospectiva que el Centre Cultural La Nau mostra de la seua pràctica artística. Heterogènia, versàtil i avantguardista. Un catàleg dona testimoni de les 400 obres de l'autora exhibides. L'exposició du ja més de 12.000 visitants i la capacitat de convocatòria certifica la seua força creadora. 

També et pot interessar

stats