La Nau exposa la major retrospectiva sobre Manuela Ballester

Parella artística i sentimental de Josep Renau, el treball creatiu es dona a conéixer ara al públic amb material inèdit

Exposició sobre Manuela Ballester / À Punt NTC

La Nau de la Universitat de València exhibeix la major retrospectiva sobre l'artista valenciana Manuela Ballester. S’hi exposen vora 400 obres provinents d'una producció feta en la seua etapa formativa, però també en l'exili. Parella artística i sentimental de Josep Renau, el treball creatiu de Ballester, prolífic i versàtil, es dona a conéixer al públic amb material inèdit.

Manuela Ballester exemplifica el poder de l'equilibri. El d'una capacitat destra per a assumir la seua condició d'artista i la del compromís familiar i polític. Les acrobàcies vitals i creatives de Ballester ja comencen en l'etapa formativa, a l'Acadèmia de Belles de Sant Carles. “Va ser una dona tremendament compromesa amb la causa republicana i la causa política, però també amb les dones i la lluita per la igualtat”, explica la comissària de l’exposició i científica titular d’Història de l’Art en el CSIC, Carmen Gaitán. 

El matrimoni amb Josep Renau, també pintor, il·lustrador i cartellista, marca un objectiu conjunt, com és la vocació republicana, que, asfixiada pel final del conflicte bèl·lic, ha de trobar inspiració i tècniques noves fora. Primer, en l'exili a Mèxic. 

Dues dècades en què la mare de cinc fills sobreïx com a figurinista de moda, experimenta amb la indumentària i fa peces que la situen dins de la modernitat. Un llenguatge autoral heterogeni que es veu en murals, publicacions, en el seu paper en una narrativa femenina que reclama pas. Hàbil com a retratista, és la família, la seua passió. Una constant també en el segon exili, a la República Democràtica Alemanya.

Vora 400 obres amplien la llum de l'artista. L'estel d'un treball compartit unes voltes amb Renau; altres, en solitari. Ja al final, amb un traç perfecte, definint lluites i trobant la genialitat en la pràctica. 

També et pot interessar

stats