La vida de Josep Renau es presenta a la Filmoteca

La Filmoteca de València acollirà dilluns, 26 de març, a les 20.00 hores, la preestrena de Josep Renau.

La vida de Josep Renau es presenta a la Filmoteca

La Filmoteca valenciana preestrena el 26 de març el documental L'art en perill sobre la vida del fotomuntador, cartellista i artista valencià Josep Renau. El rodatge del documental ha inclòs diverses localitzacions del centre de València, on va nàixer l'artista el 1907, els museus de l'IVAM i el Carme, el barri del Cabanyal on va viure i Berlín, on va morir el 1982. L'art en perill és el títol del llargmetratge-documental que la productora valenciana Endora ha rodat des de setembre i que ara l'Institut Valencià de Cultura presenta al públic.

A València només es conserva un mural de Josep Renau. Un fresc situat en un palau del carrer Cavallers i on es va aconseguir entrar a gravar. Amb perill de desaparéixer, la peça està en procés de protecció. A això pot contribuir aquest documental que, a partir de l'obra del cartellista, presenta també els avatars de la seua vida, que passen per l'exili a França, els Estats Units, Mèxic i Alemanya.

A partir de les obres de Renau que formen part de la col·lecció del Museu Valencià d'Art Modern, el documental retorna a l'actualitat un artista que no només va ser cartellista i pintor, sinó que també va ser un defensor de la cultura i l'art. S'inclouen testimonis d'experts com Fernando Bellón, artistes com Dolo Balaguer o Vinz, i polítics com Carmen Alborch, que va ser directora de l'IVAM.

Eva Vizcarra, juntament amb Rafael Casañ, dirigeix aquest treball dedicat a qui va ser una figura important en la introducció de les avantguardes artístiques a Espanya i en la tasca de destacar la importància social del cartell. Viatjaren a Berlín on contactaren amb la deixebla i col·laboradora de Renau Marta Hofmann.

A Alemanya, l'artista valencià deixà una important obra. Mostra d'això són Fata Morgana USA (1967) i The American Way of Life (1977).

La productora Endora ha tingut la col·laboració de l'empresa Intertronic i l'animació de PrimerFrame. A més, el documental compta amb les ajudes de l'Institut Valencià de Cultura, RTVE i À Punt. Per tot això el film recorrerà diferents festivals de cinema i s'exhibirà després en la televisió pública valenciana.

També et pot interessar

stats