Els museus valencians criden a recuperar el seu paper cultural, castigat per la pandèmia

Acumulen més d'un any de pèrdues de visitants i de taquilla a causa de la crisi sanitària

Renovació de l'exposició de la primera planta de la Casa-Museu Blasco Ibáñez
Renovació de l'exposició de la primera planta de la Casa Museu Blasco Ibáñez / Ajuntament de València

Portes obertes, tallers infantils i visites guiades, tot amb aforament reduït, tornen a formar part enguany del Dia Internacional dels Museus, una jornada que se celebra a tot el món i que aquesta edició té per lema “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”.

Els museus valencians celebren la jornada amb nombroses propostes expositives i activitats gratuïtes i fan una crida a l'"emergència cultural" davant de la necessitat d'impulsar la cultura i assumir nous reptes.

Els museus acumulen més d'un any de pèrdues de visitants i de taquilla a causa de la pandèmia de Covid, encara que es comença a notar un lleuger augment de públic. 

Activitats per a tots els públics a València

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) de València ha organitzat activitats gratuïtes, que inclouen recorreguts guiats amb una perspectiva de gènere, una visita a la Ciutat Fallera, animació lectora per a famílies i un recital d'òpera dels cantants del Centre de Perfeccionament. Així, l'IVAM ofereix una setmana d'activitats dirigides a tots els públics, tant al Centre Julio González com a la seu d'Alcoi.

El Museu de Belles Arts de València obri els magatzems d'obres i el taller de restauració perquè puguen visitar-los, a les 10:30 i a les 12:30 hores, i a les 17:00 hores estrenarà la projecció el documental: Fortuny. La mort del pintor, d'Emiliano Cano Díaz. 

Per la seua banda, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ofereix fins diumenge més de 50 propostes entre concerts, dansa, performances, recorreguts guiats, tallers i presentacions.

L'Ajuntament de València celebra també el Dia Internacional dels Museus amb activitats especials i gratuïtes durant tot el mes de maig a la Casa Museu Blasco Ibáñez, la Casa Museu Benlliure, la Casa Museu Concha Piquer, el Centre Arqueològic de l'Almoina, el Museu de l'Arròs, el Museu de la Ciutat, el Museu d'Història de València, el palau de Cervelló i i el refugi del carrer de Serrans.

Així mateix, la Fundació Bancaixa se suma a la celebració amb entrada gratuïta a les tres exposicions presents actualment a la seua seu, i convida a recórrer la mostra antològica d'Antonio López, clausurada el 28 de febrer, amb el llançament d'una visita virtual interactiva en el seu web. 

Més de 50 activitats a Castelló

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha programat des d’aquest dimarts fins diumenge més de 50 activitats en 16 espais de la província de Castelló per a "acostar la cultura a tota la societat".

Els actes organitzats es divideixen entre els diversos espais de l’IVC a Castelló, com el Museu de Belles Arts de Castelló, l’Espai d’Art Contemporani de Castelló; de l'Ajuntament, com el Museu de la Ciutat de Castell;, o de la Diputació, com l’Espai Cultural Obert Les Aules. A més, altres municipis de les comarques del nord s'han adherit enguany a la iniciativa cultural.

En concret, el Museu de Belles Arts acull aquest dimarts l'acte de teatre-poesia A vueltas con Lorca, amb la participació de Carmelo Gómez, i dimecres, tindrà lloc un nou Intercanvis. Club de cultura, en aquesta ocasió amb el reconegut comunicador gràfic Javier Jaén. 

També l’Espai d’Art Contemporani de Castelló farà diversos actes al llarg del cap de setmana. El dissabte 22 acollirà Diàlegs: profunditat de camp, visualitat, processos i educació en l'entorn rural".

Alacant reprén la programació presencial

La Diputació d'Alacant reprén enguany la programació presencial als seus centres culturals, després de fer-se l'any passat en línia amb motiu de la Covid-19. El Mubag, el MARQ i l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert se sumen per nové any a aquesta cita.

El Mubag celebrarà la jornada amb la presentació de La Finestra de l'Art, un nou espai expositiu que s'inaugura amb l'artista María Chana. L'objectiu d'aquesta proposta és donar a conéixer autors del panorama cultural alacantí de les últimes dècades del segle XX a través d'obres de la col·lecció de la Diputació.

Pel que fa al MARQ, alternarà activitats digitals amb altres presencials, com rutes i visites guiades, tant a les seues instal·lacions com als jaciments, o en altres llocs d'interés cultural. Totes les activitats són gratuïtes i l'aforament és limitat. Per això cal fer la reserva en el telèfon 965149000.

L'Institut Alacantí de Cultura també se suma a la commemoració del DIM amb dues propostes al voltant de l'exposició Diners-Mercaderia-Diners, que actualment es pot visitar a la Casa Bardín. Aquest dimarts s’hi ofereix una visita guiada a les 12:00 hores i una trobada a les 19:30, amb Luisa Pastor i Pilar Tébar, artista i comissària del projecte, respectivament. Les activitats són gratuïtes, limitades a l'aforament.

També et pot interessar

stats