El Museu Sorolla de Madrid revela les primeres obres del pintor valencià

Exhibeix fins a un centenar de quadres, molts d’ells inèdits, que fins ara estaven en col·leccions privades

Un bodegó, el primer quadre que va pintar Sorolla amb 15 anys / À Punt NTC

Una de les claus de l'Any Sorolla, que se celebra enguany amb motiu del centenari de la mort del pintor, és descobrir com es forjà la trajectòria del valencià des que era un estudiant. Al Museu Sorolla de Madrid revelen, amb gran part d'obra inèdita, una primera etapa poc coneguda del pintor, però on ja s'albirava que era brillant. 

Sorolla va pintar la seua primera obra amb quinze anys. Va ser un bodegó. Però en la seua primera etapa com a pintor es veuen flors, marines… i fins a un centenar d’obres, moltes d’elles inèdites, que fins ara estaven en col·leccions privades. 

“És una revisió molt bonica, perquè permet conéixer el jove pintor que ha de treballar-se un camí, presentar obres en certàmens i obtenir medalles, per a aconseguir el seu somni, que és anar-se’n a Roma, on consolida la seua col·lecció pictòrica”, assegura el conservador del museu, Luis Alberto Pérez. 

Un treball exhaustiu als arxius de les escoles valencianes que xafà el pintor reconstrueix una obra que Sorolla presentava als concursos, que li donaren l'impuls cap a l'èxit. Com el seu Dos de maig, del qual també es poden veure els esbossos per a imaginar el procés creatiu. “Sempre és un respecte veure la primera etapa del pintor, més fosca, però la gent valora molt el seu treball”, explica l'expert.

Després de l’estrena a la casa de Sorolla, totes les obres es podran veure al Museu de Belles Arts de València a partir del 30 de març.

També et pot interessar

stats