El Museu de Belles Arts de València retira quatre escultures atribuïdes erròniament a Benlliure

La besneta de l'escultor i directora de la Fundació Benlliure va donar la veu d'alarma i des del museu han confirmat que les han substituïdes per altres obres

Els bustos de Sorolla (centre) i Blasco Ibáñez han sigut retirats de l'exposició / À Punt NTC

El Museu de Belles Arts de València ha hagut de retirar quatre escultures atribuïdes a Marià Benlliure d'una exposició, després que la família de l'escultor denunciara que no eren originals. Es tracta de bustos fets a partir de motles autèntics, però fosos trenta anys després de la mort de l'artista. És a dir, no són peces autèntiques de Benlliure, segons ha revelat a À Punt la seua besneta.  

Fa dues setmanes que les escultures van deixar de formar part de l'exposició Ànima. Pintar el rostre i l'esperit. Un total de noranta retrats que reflexionen sobre la recerca de la immortalitat formen part d’aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 5 de febrer. 

Al bust de Blasco Ibáñez li faltaven les puntes del bigot
Al bust de Blasco Ibáñez li faltaven les puntes del bigot / À Punt NTC

La clau està en la fosa i els acabats, on Benlliure era molt detallista i feia canvis fins a l'últim moment. La besneta de l'escultor i directora de la Fundació Benlliure, Lucrecia Enseñat Benlliure, va donar la veu d'alarma i des del museu han confirmat que ja les han retirades. De fet, han substituït el bust de Sorolla per un altre original de Goya del mateix Benlliure, i el de Blasco Ibáñez per un bust de Genaro Lahuerta de Victorino Gómez Lopéz. Al lloc on estaven les dues escultures d'Emilia Torrente ja no hi ha res. 

Les escultures retirades s'havien fet a partir dels motles originals en guix que el mateix Benlliure va donar al Museu de Belles Arts l'any 1940. El problema és que es van fondre en la dècada dels setanta, quan l'escultor ja feia tres dècades que havia mort. Per tant, es confirma que no són autèntics Benlliures.

El director del museu i comissari de l’exposició, Pablo González Tornel, ha donat a última hora d'aquest dimecres la seua versió dels fets. González ha confirmat que els bronzes "són foses realitzades sobre els algeps originals de Benlliure en els anys setanta i formen part del patrimoni cultural de totes les valencianes i valencians". 

Segons el responsable de la mostra "igual que dels gravats de Goya s'han fet moltes tirades després de la seua mort, així es va fer amb les matrius de Benlliure, i aquests bronzes han estat sempre exposats en el Museu. No obstant això, per deferència cap als seus descendents, s'ha optat, en aquesta ocasió, per retirar aquestes obres d'art d'una exposició temporal".

També et pot interessar

stats