El moviment propalestí que convida a apagar la pantalla d'Eurovisió

Les xarxes s'omplin de campanyes que denuncien els crims del conflicte entre Israel i Palestina, ocults per la celebració de l'espectacle musical.

Manifestació contra la participació d'Espanya en la gala d'Eurovisió, el passat 8 de maig a Madrid
Manifestació contra la participació d'Espanya en la gala d'Eurovisió, el passat 8 de maig a Madrid / BDS

Queda menys d'una setmana per a Eurovisió i, mentre s'ultimen els preparatius d'aquesta celebració musical seguida per milions de persones a tot el món, el moviment BDS convida a apagar la pantalla del televisor.

Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) fa més d'una dècada que denuncia l'ocupació israeliana i la colonització dels territoris palestins, una causa que va quedar entelada amb l'elecció d'Israel com a guanyadora del concurs.

L'ambient festiu d'Eurovisió impregna aquests dies Tel-Aviv amb la presentació dels països participants. Milers de persones van veure el passat dissabte com les diverses delegacions arribaven fins a la catifa taronja en cotxes luxosos, amb estreles de l'espectacle vestides amb elegants o extravagants vestits de gala, i enarborant les seues respectives banderes nacionals.

L'acte inaugural de la plaça de la Cultura es va omplir de cantants i ballarins, alhora que s'ampliaven les mesures de seguretat policial. Abans de l'inici de l'esdeveniment, una dotzena d'activistes contraris a l'ocupació israeliana van intentar bloquejar els accessos per a la compra d'entrades, prostrats de genolls amb una bena als ulls i camisetes amb les quals reivindicaven una Palestina lliure.

La campanya #BoicotEurovisió

“Israel viola sistemàticament lleis internacionals i de drets humans, inclòs el dret del poble palestí a l'autodeterminació i en contradicció amb la política exterior de la Unió Europea”, ha denunciat el Ministeri d'Afers Estrangers palestí aquest cap de setmana. Però la designació de la cantant Netta Barzilai com a vencedora de la gala 2018 ha portat no solament reaccions institucionals, sinó diverses campanyes en xarxes socials en contra de l'esdeveniment.

Algunes d'elles són les etiquetes de Twitter #BoicotEurovisió, #LlevatLaBena, o #StopPinkWashing, les quals fan referència a l'ocultació dels crims del conflicte darrere de les llums de l'espectacle televisiu.

Nombroses personalitats del món de la música s'han sumat a aquest moviment en suport al poble palestí, entre els quals es troben els valencians Pau Alabajos, Mafalda i Smoking Souls. De fet, Zoo, El diluvi i Pupil·les, entre altres, pujaran aquest dissabte a l'escenari d'una sala de Mislata durant l'emissió d'Eurovisió, els beneficis es destinaran a la defensa dels drets humans a Palestina.

També et pot interessar

stats