Mor als 85 anys Tomás Llorens, primer director de l'IVAM i del Museu Reina Sofía

L'historiador i crític d'art d'Almassora va rebre el 2007 la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts

Mor als 85 anys Tomás Llorens

L'historiador i crític d'art Tomás Llorens, que va ser primer director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía (CARS), ha mort als 85 anys. Així ho ha fet saber aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui des de les Corts ha enviat les seues condolences a la família i ha lamentat la pèrdua d'un "gran intel·lectual i un gran valencià".

Com a gestor cultural, Tomás Llorens (Almassora, Castelló, 1936) va destacar pel seu paper com a patró, consultor o director de diferents museus, així com per la gestió en la recuperació d'art espanyol o l'adquisició de col·leccions artístiques de relleu, entre les quals la de l'escultor Julio González o la de pintures per a la Thyssen.

Va ser impulsor i fundador de l'IVAM, del qual va ser director (1986-1988), com també ho va ser del CARS (1988-90) i del Museu Thyssen-Bornemisza (1991-2005). De fet, des de mitjans dels anys 80, va formar part de l'equip ministerial que va treballar per la cessió de la col·lecció del baró Heinrich Thyssen-Bornemisza fins que el 1993 es va aconseguir la cessió definitiva a Espanya.

L'especialista va sintetitzar al llarg de la seua carrera professional les tasques docents, investigadores i de gestió cultural, segons va destacar la Universitat d'Alacant (UA) quan el va nomenar doctor honoris causa l'any 2013. Com a reconeixement a la seua trajectòria, el 2007 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts.

Com a docent, va impartir en la institució alacantina l'assignatura de Composició Arquitectònica, però la seua vinculació amb la vida universitària va ser constant. Va ser professor d'Estètica a la Politècnica de València (1969-72), d'Història i Teoria de l'Arquitectura a la Politècnica de Portsmouth (1972-84), d'Estètica a la Politècnica de Barcelona (1978-80) i d'Història de l'Art a la Universitat de Girona (1996-98).

Investigador

La seua faceta d'investigador en els camps de la teoria i la crítica de l'art i l'arquitectura es va iniciar com a suport de diferents moviments pictòrics (Equip Crònica, anys 60), passant per les propostes per a les col·leccions de l'IVAM i la seua catalogació crítica, la reordenació de la col·lecció del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía i la creació de la col·lecció dels fons del Museu Thyssen-Bornemisza, així com el muntatge de diverses exposicions d'art itinerants, la redacció dels catàlegs raonats i conferències en diferents museus de tot el món.

També et pot interessar

stats