Monedes, anells i insígnies: els treballs arqueològics treuen a la llum els secrets del camp de concentració d’Albatera

Els investigadors han trobat molta informació sobre el que va ocórrer a finals de la Guerra Civil amb cada detall

Els treballs arqueològics al camp de concentració d'Albatera (Baix Segura) / À Punt NTC

Els treballs arqueològics al camp de concentració d'Albatera, al Baix Segura, han tret a la llum monedes, insígnies o xicotetes joies que mostren molta informació sobre el que va ocórrer a finals de la Guerra Civil. Es tracta d’objectes que els investigadors han trobat després d'escorcollar, pam a pam, un solar ubicat a l'entrada de l'antic camp de concentració d'Albatera.

Felipe Mejías, director de l’excavació, ha explicat que localitzen objectes que presoners i guàrdies del camp deixaren en el lloc dels fets, per analitzar-los ara amb detall. Han rastrejat cada pam de terra amb un detector de metalls i celebrat cada troballa. Després de fotografiar cada tresor descobert, hi registren les coordenades amb un GPS.

Segons han indicat, les coordenades permeten fer mapes de localització i registrar cada detall. L'acumulació d'objectes concrets en una zona determina dona a conéixer informació important. Per exemple, “si hi ha molta munició percudida, ens informa d'on s'estava afusellant la gent”, ha indicat Mejías.

Molts dels 15.000 presoners que passaren per aquest camp de concentració havien viatjat fins al port d'Alacant per a intentar fugir per mar. Molts duien damunt els objectes més valuosos que tenien, com un rellotge suís de dona, record estimat d'algú presoner; o un anell infantil, que aparegué entre les restes d'una latrina. Els investigadors sospiten que un represaliat se'l va engolir per a evitar que li'l robaren. Objectes personals que també ajuden a dibuixar el perfil de les víctimes. Entre ells, destaca la insígnia d’un membre del sindicat de ferroviaris de la UGT.

Durant dècades, els llauradors de la zona han trobat aquests objectes de manera casual. Des de 2020, els treballs d'arqueologia trauen a la llum una part de la història tant tràgica com silenciada i que confirma els testimonis arreplegats d'alguns supervivents. Per això, han demanat que continue el suport institucional, per a mantindre viva la investigació.

També et pot interessar

stats