El món de la cultura mostra el rebuig a la MAT: “Hem de cuidar la terra i viure-hi amb dignitat”

Un col·lectiu d'artistes han publicat un manifest en les xarxes per a demanar una planificació energètica conscient i consensuada amb el territori

El cantant d'Auxili, Esteve Tortosa; Mireia Vives i Xavi Sarrià
El cantant d'Auxili, Esteve Tortosa; Mireia Vives i Xavi Sarrià / No a la MAT

Un col·lectiu d'artistes i actius culturals han mostrat el rebuig a les línies de molt alta tensió (MAT) a través d’un manifest que han publicat en les xarxes socials. En un vídeo difós per Twitter i Instagram, diversos cantants insisteixen en el fet que sí que s’ha d’apostar per les energies renovables, “però amb coneixement”, i que s’ha de cuidar la terra per a “poder viure-hi amb dignitat”. 

La plataforma denuncia que aquestes “autopistes elèctriques” travessaran de punta a punta el territori valencià i que totes estan impulsades per empreses privades o finançades amb capital estranger. “L'objectiu és molt clar, produir energia de forma intensiva on el sòl és barat i hi ha poca població, i transportar-la, per damunt del nostre cap i mitjançant aquestes macroestructures, a milers de quilòmetres de distància per poder fer negoci i especular amb el preu”, resa el comunicat.

Davant d'aquest escenari, el col·lectiu d’artistes demana que siguen les zones rurals les que trien el seu model energètic i que no el gestionen “multinacionals de l’energia”, i fa una crida als poders polítics d’escoltar la gent que viu en el món rural i afavorir un model basat en el consum local d’energia i respectuós amb el territori.  

“Apostem per l'energia verda i les renovables, sí, però de manera sostenible i respectuosa amb el nostre món rural i la seua gent. El que no volem és convertir les zones rurals en l'abocador del fem per produir energia de forma massificada i fer negoci transportant-la a milers de quilòmetres. Per això exigim una planificació energètica conscient, respectuosa i consensuada amb el territori”, sentencien.

Segons avança la plataforma, ja han signat el manifest Al Tall, l’Aplec dels Ports, Àngel Aguiló, Auxili, Bandits, Carol Rovira, Cesk Freixas, David Bagés, Ebri Knight, El Diluvi, Esperanceta, El Sobrino del Diablo, Gertrudis, Josep Nadal, Mireia Vives, Roba Estesa, Pepet i Marieta, Pirat's Sound Sistema, Quico el Célio, Rural Comedy, Smoking Souls, Tesa, The Tyets, Trobadorets, Xavi Sarrià i Zoo. 

També et pot interessar

stats