Agricultura emet un informe desfavorable sobre la MAT d’Ojos Negros-l'Eliana

Les línies projectades travessarien Begís, que afectarien sòl incendiat amb un risc d'erosió potencial molt alt 

La MAT afecta 31 municipis de la Comunitat Valenciana
La MAT afecta 31 municipis de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha emés un informe desfavorable al Ministeri de Transició Ecològica sobre la línia de molt alta tensió (MAT) de la població d'Ojos Negros, a Terol, fins a l’Eliana, al Camp de Túria, per les seues repercussions mediambientals.

Segons ha explicat la Conselleria, el macroprojecte contempla realment tres línies de molt alta tensió, ja que de la línia principal n'emanen dos més que finalitzen a les subestacions SET Gaussa (Sagunt) i una altra a SET Catadau, i comprén 31 termes municipals de la Comunitat Valenciana que sumen un total de 72,37 quilòmetres de longitud en territori valencià. El projecte ha despertat una forta oposició veïnal.

Es tracta de Pina, Barraques, Toràs, Xèrica, Teresa, Altura, Sogorb, Algar de Palància, Alfara de la Baronia, Algímia d'Alfara, Torres Torres, Estivella, Albalat dels Tarongers, Petrés, Sagunt, les Alcubles, Llíria, Olocau, la Pobla de Vallbona, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, l'Eliana, Casinos, el Villar, Bugarra, Pedralba, Vilamarxant, Xest, Xiva, Godelleta, Torís, Montroi, Llombai i Catadau. L'informe detalla afeccions significatives sobre la Xarxa Natura 2000 i sobre terrenys forestals i incendiats, com el cas de Begís, que suposa 18 quilòmetres de les línies projectades, que afectarien sòl incendiat amb un risc d'erosió potencial molt alt.

Afecció dels espais naturals i interacció amb 45 espècies protegides

Així mateix, el document posa l'accent en l'afecció també en espais naturals protegits com la Calderona o el parc natural del Túria, i a Zones d'Especial Conservació (ZEC) com l’Alt Palància i el curs mitjà del riu Palància. Així mateix, indica que, per on es discorre, el projecte pot interaccionar amb 45 espècies en diferent grau de catalogació, protecció i risc, entre elles diverses zones de cria i nidificació d'àguila cuabarrada, arpella, àguila reial, voltor lleonat, esparver cendrós o aufrany, entre altres.

El text també resol que no s'ha justificat la inexistència de solucions alternatives a la proposta ni raons imperioses d'interés públic. Des de la Conselleria han explicat que "després de rebre una documentació insuficient per part del promotor i reconeixent els mateixos efectes adversos sense proposar cap mena de mesures correctores, es va instar que aportaren major grau de concreció sense rebre cap contestació".

La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha considerat que "aquest macroprojecte és totalment inviable des d'un punt de vista ambiental i natural". Al seu judici, és un exemple "d’un model d'implantació de renovables que no té res a veure amb la transició ecològica justa, amb la protecció dels territoris i el paisatge, i el blindatge de sectors tan importants com l'agricultura i ramaderia valenciana".

També et pot interessar

stats