La millora de la situació epidemiològica reactiva la programació musical a l'aire lliure

La Marina de València recupera els concerts, mentre els grans festivals continuen promocionant les dates d'estiu a preu reduït.

Una de les últimes actuacions a la Pèrgola de La Marina de València durant la pandèmia
Una de les últimes actuacions a la Pèrgola de La Marina de València durant la pandèmia / À Punt NTC

Amb la situació epidemiològica en clara milloria, alguns programadors culturals s'han aventurat a fer un pas avant. La Pèrgola de la Marina de València s'ha avançat a la desescalada, presentant una nova programació musical a l'aire lliure. El cicle de concerts arranca el pròxim sis de març al recinte del Port de València, una setmana després que expire la pròrroga de les restriccions, amb l'actuació doble de Delafé i The Tyes.

Les limitacions condicionen, però no impedeixen la programació a l'espai, que reactivarà les mesures preventives amb què ha operat durant la pandèmia: recinte tancat, aforament limitat a 400 persones, públic assegut, distància de seguretat entre assistents i mascareta obligatòria. Cal recordar que les resolucions vigents permeten les actuacions culturals en auditoris a l'aire lliure d'aquest tipus, amb certes condicions de seguretat, atorgant-los la mateixa consideració que els cines, els teatres o els circs.

En realitat els gestors de la Pèrgola havien planificat reactivar els concerts a l'aire lliure al febrer. Però tot i el vistiplau legal van decidir retardar-los un mes “per responsabilitat moral, perquè l'ambient no estava per a esdeveniments festius”. “Les xifres que vam conéixer al Nadal ens feren parar un poc”, explica Quique Medina, el responsable de comunicació de l'espai. Per contra, amb el canvi de tendència veuen que “ja és el moment i quasi fins i tot necessari”. “La gent necessita aquest tipus d'esdeveniments culturals després de tot el que està passant”, raona Medina.

Els gestors de l'espai només estan pendents de la reunió de la interdepartamental del pròxim dijous per si es confirma la reobertura de l'activitat a les terrasses, la qual cosa podria permetre'ls recuperar la venda de begudes en barra.

Abonaments anticipats amb retorn assegurat per a temps d'incertesa

La claredat legal que empara la programació musical del recinte contrasta amb el mur de prohibicions que pesa sobre els esdeveniments multitudinaris, com festivals i concerts, l'autorització dels quals s'ha suspés sine die. Això no ha impedit que alguns gestors publiciten les dates de l'estiu de 2021 en què reubicaren els concerts suspesos en l'edició de l'any passat, confiant en el fet que una millora de la situació sanitària permeta reactivar l'assistència. Festivals com el Rototom Sunsplash de Benicàssim (16-22 d'agost) o el Medusa Sunbeach de Cullera (6-8 agost) continuen promocionant la venda d'abonaments anticipats, a preu reduït, tot i advertir que no tenen la “certesa absoluta” de poder celebrar-los. Així ho manifesten els promotors del Sunsplash, que no obstant això aventuren pròximes confirmacions en el cartell com a reclam, com també les anticipa el Low de Benidorm (30 de juliol-1 d'agost) en el programa que presentarà al juny. Els festivals intenten mantindre o atraure els clients amb l'expectiva d'una nova edició, i la seguretat que la suspensió no tindrà cost per als clients. El Medusa deixa clar que el retorn del preu de les entrades està garantit si “per algun motiu de causa major” no se celebra.

En general els grans festivals valencians han traslladat la programació d'un estiu per a un altre, oferint una pròrroga als abonaments que es van adquirir les edicions suspeses de 2020. El Fib de Benicàssim (15-18 de juliol), les Arts de València (4-5 de juny) i l'Arenal Sound de Borriana (27 de juliol-1 d'agost) també continuen en hibernació, amb missatges cíclics en Twitter per a reactivar l'interés dels seguidors, i un grapat de concerts a l'aire lliure d'aforament limitat com a única activitat. Ha sigut el cas Les Arts Lite, la versió reduïda del festival valencià, que aquesta tardor ha oferit algunes actuacions a l'aire lliure a La Marina.

El futur d'aquests esdeveniments multitudinaris continua sent incert, està a expenses de l'evolució de la pandèmia i la campanya de vacunació. Les previsions més optimistes del Ministeri de Sanitat aspiren a aconseguir la immunitat de ramat al juliol, una data molt pegada a les dates en què continuen programats els grans concerts i festivals valencians. En l'equació s’ha de ponderar també l'impacte de les noves variants del coronavirus, les restriccions a la mobilitat interterritorial i el final de la pròrroga de l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig, que retornarà totes les competències de gestió sanitària a les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats