Milers d’entrebancs per a publicar una obra literària: així és la realitat dels autors i les autores desconeguts

Afirmen que si no fora per les editorials menudes no publicarien i que les dones ho tenen encara més difícil 

Aquesta és la realitat de les escriptores i els escriptors anònims / À Punt NTC

Moltes històries es queden tancades en calaixos per no tindre la sort i l'oportunitat que les publique alguna editorial. Els autors i les autores anònims han de superar milers d'entrebancs perquè la seua obra es llija.

És el cas de José Luis Victoria, un escriptor que va fundar la seua editorial en veure que no havia manera de publicar les seues novel·les. Una realitat a la qual s'enfronten multitud d'escriptors i escriptores perquè, denuncia, "si no fora per les editorials independents, només publicarien llibres quatre". 

En onze anys, la seua editorial –Ediciones Hades– ha publicat 150 títols treballant colze a colze amb els seus autors i autores perquè molta literatura oblidada arribe a tindre veu. "Com que no necessitem vindre milers d’exemplars com les editorials grans, ens podem basar més en la qualitat del llibre", afirma.

Ser dona, una dificultat afegida

Rosa i Manola Roig, escriptora i il·lustradora, afigen que, com en altres sectors, ser dona suposa una dificultat extra a l’hora de veure les seues obres publicades. De fet, només el 20% del que es publica són obres escrites per dones, afirmen, i per això demanen més plataformes i més intervenció en mitjans, i també que les dones entren en els currículums escolars. 

Una reivindicació que han fet amb la seua obra il·lustrada Les nostres escriptores, en què visibilitzen les escriptores valencianes per a "trencar prejuís a través de la lectura". Prejuís com ara que les dones només escriuen per a dones o que les seues obres només interessen a les dones.

També et pot interessar

stats