Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts per al dramaturg Sanchis Sinisterra i les fundacions valencianes Bromera i Sorolla

El ministeri de Cultura anuncia les personalitats i entitats de la cultura que han destacat en el camp de la creació artística

Medalles d'or a la Cultura

El dramaturg José Sanchis Sinisterra, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i la Fundació Sorolla figuren entre les 37 personalitats i entitats a les quals el govern en Consell de Ministres ha concedit la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles arts.

"És un reconeixement no només a nosaltres, sinó a tot el món; des de les llibreries, les biblioteques i els professionals que estan al darrere", ens declara Rosa Mengual, directora de la Fundació Bromera, després de conéixer la notícia.

El dramaturg, pedagog i activista valencià Sanchis Sinisterra és una rellevant figura del teatre a Espanya. Amb prop de 300 produccions basades en els seus textos, destaca Ai Carmela, que el Ministeri de Cultura ha subratllat com a "obra significativa de la dramatúrgia espanyola contemporània". La seua activitat com a pedagog ha estat paral·lela a la seua escriptura i el seu desig d'agitar la realitat teatral ho va portar a fundar el Teatre Fronterer, la Sala Beckett, el nou Teatre Fronterer o la Corseteria. També es va involucrar en projectes d'escriptura compartida a Espanya i Amèrica Llatina.

Al seu llegat inclous obres que són història de la literatura dramàtica espanyola com Ñaque, Lope de Aguirre, traidor, El cerco de Leningrado, El lector por horas, Flechas del ángel del olvido, Próspero sueña Julieta, per les quals ha rebut, entre altres reconeixements, el Premi Nacional de Teatre 1990, el Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2004 i el Premi Max d'Honor a tota la seua carrera.

El reconeixement a dues fundacions essencials per a València

El Ministeri de Cultura també distingeix a la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, entitat de caràcter cultural i sense ànim de lucre amb díhuit anys de trajectòria.

Des de la seua fundació el 2002 ha fet un ampli ventall d'activitats amb l'objectiu de fomentar la lectura, especialment la literària i la formativa i de difondre les obres d'autors, autores i professionals valencians. Donant impuls i patrocini a multitud de campanyes, jornades, conferències i articles ha potenciat l'ús de la llengua pròpia dels valencians.

Igualment, s'ha concedit la Medalla a la Fundació Sorolla, creada a partir del llegat de Clotilde García del Castillo, viuda del pintor valencià. En el seu testament de 1925, ella va llegar a l'Estat espanyol els quadres, anotacions i dibuixos de Joaquim Sorolla que pertanyien a la casa familiar per crear un museu. Amb seus a Madrid, mantenen una estreta relació amb la terra del pintor de la llum del Mediterrani.

Des de 1993, la Fundació és una entitat jurídicament independent del Museu, però estretament vinculats. Gràcies a aquesta col·laboració s'han catalogat les col·leccions de fotografia antiga, dibuixos i la correspondència de l'autor. L'administració central ha recalcat el seu paper en la commemoració de l'Any Sorolla 2023.

Guardonats nacionals

La Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts és un reconeixement que distingeix les persones i entitats que hagen destacat en el camp de la creació artística i cultural o prestat notoris serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic. Els guardonats per 2023 han estat anunciats pel ministre de cultura Ernest Urtasun.

La llista de 37 personalitats i institucions inclou 5 premiats a títol pòstum: l'actriu Itziar Castro, la periodista Maria Teresa Campos, el dibuixant Carlos Pacheco, la cineasta Patricia Ferreira i l'escriptor i humorista Miguel López, el Hematocrítico. A ells, Urtasun ha dedicat algunes paraules: "Són mereixedores, sens dubte d'aquesta medalla: han deixat empremta en les nostres vides, les han transformat per a fer-les millors i aquest és justament el poder que la cultura té".

També et pot interessar

stats