El primer mapa publicat del territori valencià
L’exemplar forma part del primer atles mundial, el ‘Theatrum Orbis Terrarum’ d’Ortelius.
En l’era del GPS i Google Maps l’accés a una visió detallada de qualsevol punt del món és instantani. Però hi va haver un temps en què no hi havia tecnologia adequada per a il·lustrar la geografia mundial. En aquest context, és clau el treball del cartògraf flamenc Abraham Ortelius, que ha passat a la història per haver publicat en la segona meitat del segle XVI el que és considerat com el primer atles mundial: el Theatrum Orbis Terrarum.
La cèlebre publicació d’Ortelius inclou el primer mapa publicat del territori valencià. Aquesta versió de la geografia del Regne de València presenta algunes errades, com ara no incloure el Racó d’Ademús com a valencià, o limitar al nord amb Aragó i no amb Catalunya, Malgrat això, el mapa ofereix un gran nivell de detall, fins i tot assenyalant nombroses torres de defensa de la costa.
Fonts de la cartoteca de la Universitat de València, on conserven una versió original del mapa, assenyalen que és probable que Abraham Ortelius es basara en el treball hui perdut de Jeroni Munyós, catedràtic de matemàtiques i hebreu d’aquesta universitat.